Eső után köpönyeg

FiatalokKun Zoltán2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Eső után köpönyeg

A fenti sorokat olvasva talán sokan rávágják, hogy Koman Vladimirról van szó, az olasz Sampdoriában a múlt héten pályára lépő magyar tinédzserről. Holott nem: Koman Vladimir még nem veszett el számunkra teljesen, bár most nem nagyon akar az U19-es együttesben szerepelni. Érthető, hiszen Várhidi Péter szövetségi kapitány elég furcsán nyilatkozott róla: üzleti érdekből fakadónak nevezte olaszországi bemutatkozását. Csakis azért hívta be oly hirtelen az ifiválogatottba, mert e mondatai igen nagy vihart kavartak.
Garics Györgyről viszont már lemondhatunk, mégpedig a szokásos elképesztő rövidlátás miatt. Amikor az osztrák Rapid Wien szerződtette, mindenki elfeledkezett róla. Pedig ő rendre a legjobbak közé tartozott a különféle korosztályos csapatokban, várható volt, hogy magyar szinten kiváló futballista válik belőle - ám az MLSZ csak akkor kapott észbe, amikor bemutatkozott a Rapid felnőtt csapatában is. Akkor aztán sürgősen postázták számára a meghívót, mire Garics szomorúan felelhette: "Uraim, engem az osztrákok már három éve győzködnek, éppen most kapom meg az állampolgárságot..." Megkapta: Garics az osztrák U21-es válogatott csapatkapitánya lett, rendszeresen játszott a Rapidban, majd fél éve Maradona egykori klubjához, az olasz másodosztályból felkerülni igyekvő, nemrég a Juventust is legyőző Napolihoz szerződött. Az ízig-vérig magyar fiúból néhány ember butasága következtében osztrák lett.
Esete szolgáljon tanulságként a Koman Vladimir-ügyhöz is. A Sampdoria 18 éves játékosa természetesen még nem való a nagyválogatottba, ám a korosztályos csapatba nemcsak a közfelháborodás miatt kellene meghívni. Máskülönben gondol egyet, és kijut a 2012-es Európa-bajnokságra. Természetesen ukránként.

Ezek is érdekelhetnek