Szívjóságunk vámja

FiatalokCsászár Jenő2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Szívjóságunk vámja

Európa nyugati felén megszokott, hogy az alapítványok sok feladatot átvesznek az állami egészségügytől. Így van ez Angliában is, ahol a civil szféra jelenléte szükséges és hasznos - mondja Schuler Dezső, a fővárosi Tűzoltó Utcai Gyermekklinika professzora, egyben a Tumor Leukémiás Gyermekekért Alapítvány alelnöke. A gyermekonkológiai központban működő alapítvány mindarról gondoskodik, amit állami pénzből nem tudnának kifizetni, például garzonlakásokat tartanak fenn, ahol a kezelésre szoruló gyermekek szülei szállást kapnak. Az ő pénzükből futotta kórházi légkondicionálóra, a helyben tartott orvosi konzíliumok költségeit is a Tumor állja, sőt, az egyik orvos bérét is az alapítvány fedezi, hogy megelőzzék a fehér köpenyesek túlterheltségét, s elég figyelem jusson a pácienseknek.
- Az én lakásomba is becsöngetett már olyan szélhámos, aki a saját alapítványunknak kéregetett. Ráadásul olyan beteg gyermeknek, aki nem is létezett. Csakhogy nálam lebukott, többek közt azért, mert mi sohasem fogadunk el készpénzt - meséli Schuler professzor.
A Tűzoltó utcai klinika orvosa úgy véli: amit nem ellenőriznek rendesen, az könnyen félresiklik. Ezért is lehet annyi rossz hírű civil szervezet. A leukémiás gyermekekért létrehozott alapítványnál ezért minden évben revíziót kérnek, mely felülvizsgálja, miből, mire, mennyit költöttek. Ráadásul náluk a kuratórium vezetői nem kérnek fizetést, még ha ez törvényes is volna. Mindezt pedig azért teszik, hogy nyugodtan alhassanak.
Aki belenézeget az alapítványok közhasznúsági jelentéseibe, könnyen összeadhatja, mennyit fordítanak az adakozók forintjaiból alkalmazottaik bérére, különféle szövetségek tagdíjaira, hirdetésekre. Jelenleg senki sem néz a körmükre azért, mert viszonylag sokat költenek a saját működésükre, azaz felélik az adományokat. Nemrégiben az adózók egy százalékából tavaly legtöbbet - több mint 400 millió forintot - kapott Gyermekrák Alapítvány pénzügyeit vette górcső alá a sajtó. A magát kopasz kisgyerekkel hirdető alapítványnak azt rótták fel, hogy a befolyt millióknak csak egy részét adja vissza a betegeknek, kórházaknak, a többit "elspájzolja". A Gyermekrák Alapítvány honlapján viszont azzal érvel az elnök: azért teszik félre a pénzt, mert egy milliárdos beruházással épülő gyermekkórházról álmodnak. Az újságírók kételyeit pedig szó szerint "aljas rágalomnak" nevezi.

Ezek is érdekelhetnek