Nekimentek a bábolnai földeknek

Bíróságon támadja meg a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntését, mellyel az önkormányzat ajánlatát figyelmen kívül hagyva adott át húszéves haszonbérletre több száz hektárnyi Bábolna környéki termőföldet az IKR Zrt.-nek - mondta el hétfőn Völner Pál (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke

FöldtőkeSzabad Föld Online2009. 07. 21. kedd2009. 07. 21.
Nekimentek a bábolnai földeknek

- Az eljárás során vagy a vagyonkezelő nem vette figyelembe a törvényes előírásokat, vagy az IKR tévesztette meg a vagyonkezelőt, ezért azt kérjük a bíróságtól, hogy mondja ki a szerződés semmisségét - tette hozzá Völner Pál az MTI szerint.

A közgyűlés elnöke rámutatott, hogy a megye ajánlotta a legmagasabb bérleti díjat a 800 hektárnál nagyobb földért, azonban a vagyonkezelő a második helyezett IKR-t juttatta előnyhöz, mint „helyben lakó" vállalkozást, amikor ez a jogcím a megyei önkormányzatot is megilleti.

Az MNV Völner szerint figyelmen kívül hagyta azt is, hogy csak olyan vállalkozás szerezhet előjogot a haszonbérletre, melynél a bevétel fele mezőgazdasági tevékenységből származik. Az IKR 2007-ben 93 milliárd forintos árbevételének legnagyobb része nem gazdálkodásból, hanem kereskedelemből származik, ezért jogosulatlanul jutott előnyhöz - mutatott rá Völner Pál. A közgyűlés elnöke reméli, hogy a semmisnek nyilvánított jogügylet után a föld tehermentesen visszakerül az államhoz és később helyi, családi gazdálkodók kaphatják meg, nem pedig magántulajdonú nagybirtokok alapjául szolgál.

Mint arról korábban beszámoltunk, Komárom-Esztergom megye önkormányzata összesen 273 millió forintért 287 hektár földet vásárolt meg a volt Bábolna Zrt. területeiből, melyből 250 hektárt helyi agrárvállalkozóknak adtak bérbe. A közgyűlés álláspontja szerint az intézkedésre a mezőgazdaságban élők védelmében volt szükség, ugyanis a privatizáció jelenlegi formája, a nagy táblák kialakítása nem az itt élő gazdálkodóknak, hanem a nagybirtok létrejöttének kedvez. A közgyűlési elnök elmondta, hogy a Bábolna környéki földek egy része a Bábolnai Ménesbirtok kezelésébe kerül, ami megfelel a megye elképzeléseinek

Ezek is érdekelhetnek