12 milliárd a Dél-Alföldnek

A Dél-alföldi régióban található öt leghátrányosabb helyzetű kistérség megközelítőleg 12 milliárd forintos támogatásra számíthat központi és uniós forrásokból - közölte Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára Battonyán, ahol egyeztetett a kistérségek képviselőivel a pályázati folyamat részleteiről.

Forrásvidék2009. 07. 25. szombat2009. 07. 25.

Kép: Kerekegyh‡za, 2009. jśnius 16. Rendek tanya. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

12 milliárd a Dél-Alföldnek
Kerekegyh‡za, 2009. jśnius 16. Rendek tanya. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Varju László elmondta: a kormányzat összességében 96 milliárd forintot különített el a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség támogatására, s ennek alapján egy-egy kistérség átlagosan 2-3 milliárd forintra számíthat. A források általában 95 százalékos támogatás intenzitásúak, sőt október elsejéig az öt százalékos önrész 75 százalékát is megkaphatják az érintett pályázók. A Dél-alföldi régió kistérségei már korábban elkészítették projekt javaslataikat, azokat időközben első körben már el is fogadta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.


Az immár konkrét projekt ötletek és javaslatok alapján egy pályázati útmutató készült az önkormányzatok számára, s ez alapján kell benyújtaniuk a részletes dolgozatukat. Egy-egy kistérség átlagosan 20 programmal vesz részt a projektben, például iskolafejlesztéssel és tornaterem építéssel, belterületi utak korszerűsítésével, valamint a humáninfrastruktúra fejlesztésével. Varju László hozzáétette: reményei szerint a kistérségek, illetve az önkormányzatok gyorsuló ütemben nyújtják be a részletes pályázataikat, s ebben az esetben, számításai szerint az idei év decemberében minden kistérségben legalább egy-egy program már működni fog.

Ezek is érdekelhetnek