Ősszel friss agrárpénzek jönnek

Októbertől újra elérhető lesz a "Mezőgazdasági termékek értéknövelése" c. pályázat, ami a mezőgazdasági termékek feldolgozását és értékesítését hivatott segíteni. A pályázati pénz ezen célokon kívül új termékek, eljárások és technológiák bevezetésére is fordíthatják a nyertesek.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.

Kép: Agro+Mashexpo mezögazdasági és mezögép kiállitás, Hungexpo, agrár rendezvény, állami géptámogatás, traktor, talajmüvelés, munka, Massey Ferguson 8690 2009 év traktorja 2009.01.30. fotó: Németh András Péter

Ősszel friss agrárpénzek jönnek
Agro+Mashexpo mezögazdasági és mezögép kiállitás, Hungexpo, agrár rendezvény, állami géptámogatás, traktor, talajmüvelés, munka, Massey Ferguson 8690 2009 év traktorja 2009.01.30. fotó: Németh András Péter

A támogatás célja elsősorban az, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozásának, illetve forgalmazásának javításával vagy új termékek, eljárások, technológiák bevezetésével növekedjen a mezőgazdasági üzem, illetve az élelmiszeripari vállalkozás összteljesítménye és versenyképessége. A pályázat kiírói az élelmiszerbiztonsági, és higiéniai feltételek javulását, valamint környezetterhelés csökkenését is várják a programtól.


A pályázaton elnyerhető pénzösszeg pályázónként kiemelkedően magas: a legkisebb igénybe vehető támogatási összeg nyolcezer eurónak megfelelő forintösszeg, mai árfolyamon számolva közel 2,2 millió forint, a legmagasabb pedig 1,6 millió eurónak megfelelő nemzeti valuta: közel négyszázhuszonnyolcmillió forint. Mivel egy pályázó több kategóriában is indulhat, ezért a pályázat kiírója az egy ügyfélnek odaítélhető pénzmennyiséget hárommillió euróban, azaz több mint nyolcszázmillió forintban határozta meg. A támogatás mértéke negyven-hatvan százalék.


A pályázók három célterületre nyújthatnak be pályázatot, amik közül az első a versenyképesség javítását, és a termékszerkezet átalakítását szolgálja. Ide sorolható például egy hűtőház építése, új mezőgazdasági gépek vásárlása. A második célterület a vállalkozás korszerű működésének feltételeit finanszírozza: az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi feltételek javítását, az energiafelhasználás racionalizálását, valamint az üzemirányítás korszerűsítését. A harmadik célcsoportban az állattartó- és feldolgozó üzemek új vágópontok létrehozására, vagy a már meglévő korszerűsítésére pályázhatnak.


A támogatásra egyéni vállalkozók, egyéni cégek, jogi személyiséggel rendelkezdő, - vagy nem rendelkező - gazdasági társaságok, szövetkezetek pályázhatnak, amelyek kkv-nak vagy nagyvállalatnak minősülnek. Ezeken a feltételeken kívül a pályázat kiírója még feltételként szabja a vállalkozás európai mértékegységben (EUME) mért méretét, valamint árbevételük forrását is. Ezen feltételek szerint azok a mezőgazdasági termelők indulhatnak a pályázaton, amelyek legalább négy EUME méretűek, valamint értékesítésből származó árbevételük fele, - vagy több mint ötven százaléka - nem-feldolgozott mezőgazdasági termék értékesítéséből származik.


Nem mezőgazdasági termelők esetében nem számít az üzem mérete, viszont a nem-feldolgozott termékekből származó árbevételnek az ő esetükben is el kell érnie, vagy meg kell haladnia az ötven százalékot. A pályázat kiírója mindkét esetben elvárja, hogy ez az arány a támogatás megszerzése után is fennmaradjon a kötelező üzemeltetés végéig.
A pályázat kiírásának várható ideje: október 15.
 

Ezek is érdekelhetnek