Egyszeri tízmillió minden fiatalnak

Fiatal gazdálkodók pályázhatnak 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Új Magyarország programjából.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 08. 21. péntek2009. 08. 21.

Kép: DomaszŽk, 2008. augusztus 08. çbrah‡m G‡bor, fiatal gazd‡lkod—. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Egyszeri tízmillió minden fiatalnak
DomaszŽk, 2008. augusztus 08. çbrah‡m G‡bor, fiatal gazd‡lkod—. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Az Új Magyarország programját először 2007-ben indította el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Akkor elég nagy sikere volt közel 2500 pályázat érkezett be, ebből 1400-at tudott támogatni. Ez a pályázat egyszeri vissza nem térintendő támogatás, ami a vállalt gazdaság méretének a függvényében 20 és 40 ezer euró közötti összeget jelent, azaz 5 és 10 millió forintot. Olyan fiatalok pályázhatják meg, akik a mezőgazdasággal szeretnének foglalkozni, akiknek van legalább középfokú mezőgazdasági végzettsége, illetve 18 és 40 év közötti fiatalok és korábban mezőgazdasági tevékenységet nem végeztek.

A program második köre szeptember elsején indul és a hónap végéig lehet beadni a támogatási kérelmet – tájékoztatta a heol.hu-t Vágner Ákos, a Heves megyei Agrárkamara titkára. Az előző kérelemhez képest kicsit változtak a feltételek. Most már azok is pályázhatnak, akik az elmúlt 12 hónapban valamilyen gazdasággal már rendelkeznek, de korábban nem. Változik még a pontrendszer is, elsősorban azok a pályázókat részesítik előnyben, akik vidéken élnek, felsőfokú végzettséggel rendelkeznek valamint 25 és 29 év közötti gazdálkodók. Főként a hátrányos helyzetű térségben élőket és a 4000 fő alatti településen lakókat fogják támogatni.
 

Ezek is érdekelhetnek