Tisztul a Tokaji

A Tokaji Aszú világszerte hírnevet és elismerést vívott ki magának az évszázadok során. Nagy a kísértés, hogy Tokaj-Hegyalja csodás nedűjét is hamisítsák. A névbitorlás sem ritka.

GazdálkodásCsőri Krisztina2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Tisztul a Tokaji


Már az 1720-as években szigorú törvények büntették a borhamisítást. Aki bármi módon pancsolni próbálta itt a hegy levét, az nem kerülhette el a megérdemelt kalodát vagy a pénzbeli fizetséget. Ez azonban nem rettentette el az ilyesmiben sántikálókat, akik ezt követően is sokféleképpen próbálkoztak utánzatok előállításával.
A Tokaji neve a 18. században még olyannyira ismeretlen volt, hogy a hegyaljai termék csak olasz borok ízesítőjeként járta. A jó hírt később intézkedések egész sorával iparkodtak megalapozni. E regulák csak 1908-ban emelkedtek törvénnyé, amely a hamisított borok forgalmazásának próbált gátat vetni. Napjainkban sok termelő nem felelne meg az akkori jogszabályoknak, így valamelyest örülhetünk az elmúlt években végbement változásoknak.
Ma már bortermelő egyesületek védik a magyar bort. Minden eredeti terméken zárjegy és hivatalos megjelölés szerepel. Ilyen intézkedéseket az Európai Unió is szorgalmazott egy eredetvédelmi megállapodásban, amely szerint elfogadja a hazánkban használatos földrajzi neveket és a hagyományos kifejezéseket. Amíg az Újvilágban vagy Új-Zélandon a márkanév a fontos, az unió a földrajzi név eredetvédelmére irányítja a figyelmet, az elmúlt három évtizedben ugyanis ekörül sok gond támadt. A nyolcvanas évekig ingatag volt a márkavédelem. Többtucatnyi hamisítvány került a piacra, amellyel a mit sem sejtő fogyasztót megtévesztették. A Tokajiéhoz hasonló kiszerelésben árusították ezeket a borokat, még a nevük is alig különbözött az eredetitől (Tocai, Tokajska, Tokachi vagy a francia Elzász vidéken termett Tokay). Ilyesmivel a közeljövőben alig találkozunk: legutóbb a szlovákokkal született - brüsszeli közbenjárással - előzetes megállapodás: ősszel elzárulhat a tokaji vita, 560 hektáron, szigorú szabályok között termelhet tokajit Szlovákia. A magyar borászt is szorítja regula: a Kékoportó fajtaként forgalmazható, de a belőle készült bor címkéjén más nevet kell feltüntetni, máskülönben sértené a portói eredetnevet.
Van jó hír is a bortermelők és borkedvelők számára. A magyar piac egyre változatosabb, tagoltabb. Új jogszabályok készülnek, melyektől sokat várunk, mert most már  egész Európa érdeke, hogy a magyar borok mindegyike eredeti legyen.

Ezek is érdekelhetnek