Van fantázia a trágyában!

Már a régi téeszvilágban is próbálkoztak egypáran a biogáz előállításával. Súlyos százmilliókat öltek abba, hogy például a tehéntrágyából gázt termeljenek, de sorra kudarcot vallottak. Pedig van fantázia a ganéban - ezt bizonyítja a Nyírbátori BátorCoop Szövetkezet esete.

GazdálkodásBalogh Géza2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Van fantázia a trágyában!

Minden a biotermeléssel kezdődött. Petis Mihályt, a BátorCoop elnökét már vagy tíz éve foglalkoztatja a gondolat, a debreceni agráregyetem kutatóival közösen alaposan végigelemezte a tennivalókat. Volt mit végigelemezniük, a biogazdálkodásnak ugyanis csak az első lépcsőfoka a káros vegyszerek elhagyása. Meg kell találni például a műtrágyákat helyettesítő anyagokat is, hiszen az intenzív körülmények között nevelt növényeknek megfelelő táplálékra van szükségük. Különösen az olyan sovány földeken, mint amilyeneken a nyírbátoriak is gazdálkodnak. A bátori szövetkezet a Nyírség egyik legkomolyabb agrárvállalkozása, négyszáz embernek ad munkát.

{p} Többek között állattenyésztéssel is foglalkozik, melynek során nagy mennyiségű szerves trágya képződik.- A biogazdálkodás egyik legfontosabb követelménye a biotrágya használata - állapítja meg Petis Mihály. - Igen ám, de a biotrágya nem keletkezik csak úgy magától. Hosszú ideig töprengtünk a követendő úton, s egyre inkább arra a felismerésre jutottunk, előállításához mindenképpen meg kell építenünk egy biogázüzemet. A szerves anyagok feldolgozása során ugyanis tekintélyes mennyiségű gáz keletkezik, amit kár lenne  veszni hagyni.- A korábbi kudarcok hogyhogy nem riasztották el önöket?  - Alaposan körbejártuk Európát, ahol számtalan kitűnően működő gázüzemet találtunk. Egyre biztosabbak voltunk, hogy egy ilyet mi is meg tudnánk csinálni. A sokadik látogatásunkról hazatérve neki is láttunk, de borzasztóan nehezen ment.- Gondolom, a pénz előteremtése volt a legnehezebb.- Meg a tervezés. Aztán az engedélyek beszerzése. Elhihetik, megéltem már jó néhány beruházást, az egykori termelőszövetkezeti időkben is volt egypár nehéz éjszakám.

{p} De amíg ez az üzem elkészült... Gondoljanak bele, több mint egymilliárdos beruházásról van szó! S bármennyire nincs okunk a gazdálkodásunk eredményességét illetően a panaszra, s bármennyire sokat is segített az állam, merthogy a beruházás háromnegyedét állta, egy ekkora munka padlóra küldhet egy, a miénknél sokkal erősebb gazdaságot is. Hál' istennek erre nem került sor.Ma már az üzem teljes kapacitással működik, s nemrég megkapták a Magyar Innovációs Díjat is. Olyannyira friss a díj, hogy az oklevél még kint sincs az iroda falán, ám a vendéglátóink már újabb terveket dédelgetnek.- A saját állattenyésztő telepeink szerves hulladéka mellett feldolgozzuk Szabolcs és Hajdú vágóhídi melléktermékeit is - folytatja az elnök. - Hiába költöttünk el eddig több mint egymilliárd forintot, még további kiegészítő beruházásokra van szükség. A legsürgetőbb egy hulladék-előkészítő felépítése, aztán, majd amikor megfelelő hatásfokkal működik az üzem, rátérhetünk a tápoldat előállítására is, amivel már az igazán hatásos biogazdálkodás is megkezdődhet.- Mi lesz az üzem sorsa, ha egyszer elfogy az állati melléktermék?

{p} - Aligha következik be ilyesmi, de azért mi kísérletezünk. Tavaly például sokféle, magas olajtartalmú növényt is kipróbáltunk, hogy lássuk, mennyi energiát nyerhetünk belőlük. Alig akartunk hinni a szemünknek: a parlagfű volt az egyik legígéretesebb növény!Egymilliárd forint iszonyatosan nagy pénz az egyszerű földi halandó számára. Épp ezért mi is egy irdatlan nagy gyárra számítunk. A gázüzem kapujához érve kisebbfajta csalódás ér bennünket, semmi olyat nem látunk, ami ezt a hatalmas összeget megmagyarázná. Közelebbről szemügyre véve aztán azon csodálkozunk, hogyan lehetett megvalósítani ennyi pénzből, hiszen itt mindenütt bonyolult, méregdrága berendezések és hatalmas betonsilók működnek. - Többek között úgy, hogy a kivitelezés zömét a saját építőipari kft.-nk végezte - mondja Petis Mihály. - Ez persze speciális technológiát igényelt. Épp akkor ment csődbe egy német építőipari vállalkozás, amely hasonló munkákkal foglalkozott, s mi éltünk a lehetőséggel, megvettük a cég berendezéseit. Ez tette lehetővé, hogy hozzáfogjunk a nagy munkához.- Mennyi energiát állítanak elő? - Egy kisebb város, például Nyírbátor szükségleteit fedezi. Erre sokan felkapják a fejüket, mi azonban nem vagyunk elégedettek, javítani kell az üzem hatásfokán, hogy igazán nyereségesek legyünk.

{p} Ha emelkedett akarok lenni, akkor úgy is fogalmazhatok, olyan ez a biogáz-beruházás, mint egy hosszabb tengeri út. Ott sem lehet leszállni a hajóról a tenger közepén. Itt is végig kell menni az úton, nem lehet megspórolni az utolsó lépéseket.A telepnek ugyan regionális biogáztermelő üzem a neve, ám itt nemcsak gáz, hanem híg trágya is képződik, amit öntözőcsöveken át juttatnak ki a földekre. Ez azonban meglehetősen drága, még ha olcsóbb is a szippantó-kocsikáztatásnál. Formálódik tehát a következő lépés: a biotápoldat előállítása.- Sokkal kifizetődőbb, ha a híg trágyát nem tömegtakarmány alá használjuk, hanem tápoldat formájában a zöldségtermesztést segítjük vele - körvonalazza a terveket házigazdánk. - Errefelé még mindig nagy hagyománya van a zöldségtermesztésnek. Az alacsony bérek és a munkanélküliség miatt most talán még a korábbinál is nagyobb a szerepe. Épp ezért azon gondolkodunk, hogy a környék tizennyolc-húsz falujában megszervezzük a biozöldség-termesztést, mellyel nemcsak mi járnánk jobban, de a kistermelők is sokkal nagyobb bevételre tehetnének szert.

Ezek is érdekelhetnek