Kevés a krumplisok tárolója

Mostanában már akkor is felkapja a fejét az ember, ha viszonylag olcsón adnak valamit a boltban. Némely nagyobb üzletben ez történik ma a krumplival is: negyven forint körül árulják kilóját. A vásárló örül neki, a termelő viszont annál kevésbé, mert az alacsony felvásárlási árak veszélybe sodorhatják egész éves munkáját.

GazdálkodásPintér Csilla2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Kevés a krumplisok tárolója


Egy évtizedek óta krumplitermesztéssel foglalkozó gazda a minap kifejtette, hogy aki 30 forintért nem tud burgonyát termelni, az hagyjon fel a gazdálkodással, mert ha jó a fajta meg a föld, és az időjárás is kedvezett, akkor kilónként 20-22 forintos önköltséggel kiváló minőségű árut lehet előállítani.
Dr. Szentirmai Andrásnak, a Burgonya Terméktanács elnökének - aki a nyugat-európai színvonalon gazdálkodó, komáromi székhelyű Solum Rt. főmezőgazdásza is egyben - számításai szerint a nagyobb tételben termelőknek komoly többletkiadást jelent az öntözés, ezért az önköltség elérheti a 25 forintot is. Magas termésátlagok mellett azonban még így is kifizető lehet az öntözés. A terméktanács 321 tagjának viszont körülbelül csak a fele tud öntözni.
Miközben a nagybani piacon 40-45 forint a krumpli kilója, itt-ott már a lengyel import is megjelent a boltokban. Az elnök szerint félő, hogy tömegesen érkezik majd be az olcsó burgonya, ami letöri a hazai felvásárlási árakat. A lengyelek ugyanis a miénknél kisebb ráfordítással, alacsonyabb munkabérek mellett termelnek.
Mivel tész nem alakítható burgonyatermesztésre, a termelői csoportok tömeges megjelenése teheti ütőképessé a hazai termelőket. Az országban már több helyen - egyebek mellett az Alföldön, Komáromban és környékén - léptek is ez irányba a gazdák. Rájöttek ugyanis, hogy nagyobb eséllyel befolyásolhatják a felvásárlási árakat, ha egységesen jelennek meg a piacon, és összefogással a korszerű tárolás feltételeit is könnyebben megteremthetik. A 27 ezer hektáros vetésterületen kecsegtetőek az idei terméskilátások. A 650 ezer tonna körülire becsült krumpliból azonban csupán 300 ezer tonnányi kerülhet tárolóba. Ekkora mennyiséget tudnak ugyanis elhelyezni a gazdák, hogy jó áron adhassanak túl a portékájukon, ha elérkezett annak az ideje. Míg ők kivárnak az értékesítéssel, a fennmaradó 350 ezer tonna a szedés után rövidesen, de legkésőbb a fagyok beálltáig gazdát cserél.
Hogy mennyiért? A piacnak is jócskán lesz még ebbe beleszólása.Annyi bizonyos, hogy tavaly kevésnek bizonyult a 28 ezer hektárról betakarított 450 ezer tonnás termés, és megindult az import. Az idén márciusig összesen 81 ezer tonna burgonyát hoztunk be Lengyelországból, Németországból, Belgiumból és Hollandiából. Ha azt néznénk, hogy az idei, várhatóan 650 ezer tonnás termés körülbelül 120 ezer tonnával meghaladja az elmúlt szezon fogyasztását, akkor nyugodt szívvel állíthatnánk, hogy megfelelő tárolás mellett bőségesen kitart ez a mennyiség az újkrumpliig. Csakhogy a várható termés felére sincs tárolókapacitásunk.

Ezek is érdekelhetnek