Negyven zöld célprogram

A Nemzeti vidékfejlesztési tervhez kapcsolódva két új rendeletet ismertetett Németh Imre miniszter.

GazdálkodásPethes József2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Negyven zöld célprogram


Negyvenféle célprogramot hirdettek meg azok számára, akik gazdálkodásuk során előnyben szeretnék részesíteni a környezetvédelmet. Most ismét pályázhatnak azok, akik a pár éve elindult agrárkörnyezet-gazdálkodási program során nem jutottak pénzhez. Sajnos a már megkötött szerződéseket is fel kell bontani, mert az unió nem járult hozzá, hogy egyszerre két program is fusson egyazon céllal.
Környezetvédelmi támogatást lehet kapni szántóföldi növénytermesztéshez, gyepgazdálkodáshoz, ültetvényekre, vizes élőhelyek fenntartásához és extenzív állattartáshoz. Alapfeltétel a mezőgazdasági tevékenységből származó bevétel, állattenyésztés esetén pedig az állatok egységes nyilvántartása és azonosítása. Egy gazdaság akár többféle célra is pályázhat. A pályázatokat október 15-étől november 26-áig kell eljuttatni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területileg illetékes kirendeltségeihez.
Azoknak is hasonlóan kell eljárniuk, akik kedvezőtlen adottságú területeikhez szeretnének támogatást kapni. Olyan területek sorolhatók ide, amelyek gyenge termőképességűek, és csak gyepgazdálkodásra, takarmánytermesztésre és extenzív állattartásra alkalmasak. Hazánkban 395 ezer hektárnyi savas, erősen szikes, rossz vízgazdálkodású termőföld található.