Parcellákból életjáradék

Jelenleg 1,3 millió hektárt tesz ki az állami földvagyon, ez a terület még nem elegendő ahhoz, hogy az ország különböző részein gazdaságosan művelhető birtokokat hozzunk létre, további bővítésre szorul - hangsúlyozta Szalai Benedek, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) osztályvezetője.

GazdálkodásMolnár Lajos2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Parcellákból életjáradék


Az állami földvagyonból 630 ezer hektár erdő, 800 hektár gyep, 259 ezer hektár művelésből kivett ipari terület, 338 ezer hektár szántó, 550 hektár szőlő és gyümölcsös.A szervezet területi irodáinak legnagyobb feladata a Földet életjáradékért programok intézése. Az első programot 2003 elején indították, 6100 pályázat érkezett, 3100 szerződést kötöttek, és 9500 hektár földet vásároltak meg. Ennél nagyobb sikere volt a tavaly nyári-őszi második pályázatnak: akkor összesen 22 ezer parcelláról 11,3 ezer pályázat érkezett be. Feldolgozásukat ez év tavaszán kezdték meg. A nyilvántartás szerint eddig 5500 szerződést kötöttek meg, és ezzel 13 ezer hektár földet szerzett meg az állam. A földalap a nyáron hirdette meg a harmadik programját, ennek keretében augusztusig 7200 pályázatot adtak be.
- A program kedvező a szervezetnek - véli Szalai Benedek. - Az életképes nagyságú birtokok kialakításához földet tud vásárolni, miközben az idős tulajdonos meg tud szabadulni a földtől, és rendeződik szociális helyzete. Kicsit tartunk a holnaptól, mert ma már a felajánlható földterület alsó határa csupán 0,3 hektár. Nem kis fáradozásba kerül ilyen kis földdarabokból gazdaságosan hasznosítható birtoktestet létrehozni.
A Földet életjáradékért program folytatódik. A szervezet a tulajdonában lévő földeket nem kívánja értékesíteni, csak önkormányzati beruházásokhoz ad el területet, illetve a területek összevonása céljával önkéntes földcserékben vesz részt. Az NFA az állami földvagyont bérbeadással hasznosítja. Az idén mintegy tízezer hektárra hirdet nyilvános pályázatot. A felhívás aranykoronánként évente legkevesebb ötszáz forint bérleti díjat határoz meg. Ennek fokozatos emelésére számítanak. Az Agrárgazdasági Kutatóintézetet bízták meg azzal, hogy tegyen javaslatot a reális haszonbérleti díjra.
Koltay Zsolt, az NFA Békés megyei irodavezetője beszámolt róla, hogy Békésben az első ilyen programra 558 felajánlás érkezett 760 földrészletre, ami hétszáz hektárt tett ki. Többnyire az elaprózott, gazdaságosan nem művelhető területeket ajánlották fel. A legnagyobb terület tizenkilenc hektár volt, az átlagos egy hektár körüli. A kifizetett havi átlagos életjáradék 33 400 forintot tett ki. A második programban a tulajdonostársak beleegyezése nélkül közös és résztulajdont is felajánlhattak, ennek folytán növekedett az érdeklődés. Nyolcszázhuszonnyolc pályázattal ezerhét parcellát ajánlottak föl. Tart még azoknak a pályázatoknak a feldolgozása, amelyek valamilyen szempontból problémásak. Az eddigi feldolgozás szerint az átlagos havi járadék 37 500 forint. A harmadik pályázatra ötszáznyolcvan felajánlás érkezett, ez nyolcszáz földrészlettel egyenlő. Jellemzően egy hektár alatti területeket ajánlanak vételre. A három programban összesen mintegy kétezer pályázatot nyújtottak be, összesen 2570 földrészletet ajánlottak fel, a becslés szerint 2500 hektárt.  Jellemzően a megye északi részéről érkeztek a felajánlások. Ott gyengébb minőségűek a földek, és kisebb a jövedelemtermelő képességük, így kisebb a fizetőképes kereslet is.
A tapasztalatok szerint emelkedett a föld ára: az első pályázaton még átlagban kilencezer forintot fizettek aranykoronánként, a másodikon már tizenegyezret. Az idei rekordtermés ellenére is növekedett a készpénzes felajánlás, nyilván a rossz piaci kilátások miatt, van rá példa, hogy száz hektárt meghaladó területen is szeretnének túladni.

Ezek is érdekelhetnek