Őstermelői kedvezmények

Új év, új kedvezmények az őstermelők adózásában.

GazdálkodásPethes József2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Őstermelői kedvezmények


Lepsényi Máriától, az APEH adószakértőjétől megtudtuk, hogy az adómentes bevétel értékhatára - hatszázezer forint - nem változott a 2005. évre. A tételes költségelszámolást választó mezőgazdasági kistermelők esetében az egyszerűsített bevételi nyilatkozat megtételére jogosító értékhatár az eddigi 3 millió forintról 4 millió forintra emelkedett, a bevétel 20 százalékának megfelelő költségszámla igazolása mellett. Pontosították az őstermelő fogalmát: ezentúl a családi gazdálkodók és a regisztrált mezőgazdasági termelők is e körbe tartoznak.
Az új évtől a mezőgazdasági kistermelők az eddigi 6 millió forint bevétel helyett 7 millió forintig választhatják az átalányadózást. A bevételt csökkentő kedvezmények körét bővíti, hogy amennyiben az őstermelő börtönviselt embert foglalkoztat, az utána fizetett társadalombiztosítási járulékokat tizenkét hónapig elszámolhatja költségként, és levonhatja árbevételéből is. Amennyiben az őstermelő a tételes költségelszámolást választja, akkor, az ide vonatkozó korlátokat figyelembe véve, 6 millió forint árbevételig legfeljebb 100 ezer forint adókedvezményt vehet igénybe.
Változás az is, hogy ha egy családi gazdaság megszűnik, akkor a megszűnés napjáig az őstermelőkre vonatkozó adószabályok szerint kell adóznia.
A tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelő az általa megfizetett iparűzési adó - az eddigi 25 helyett - 50 százalékával csökkentheti bevételét.