Csökönyös érvek özöne

Február utolsó hete fontos dátum lesz a magyar mezőgazdasági termelők életében. Az agrárkormányzat előrehozza az uniós terület alapú támogatások kifizetését. Várhatóan száznyolcvanezer gazdálkodó jut így pénzéhez. Ugyanakkor az utóbbi években legaktívabbnak mondható agrár-érdekvédelmi képviselet, a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma (Magföm) csökönyösen ragaszkodik az eddig inkább kevesebb, mint több sikert hozó útlezáráshoz.

GazdálkodásO. Horváth György2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Csökönyös érvek özöne

A Magföm bejelentette, hogy február 23-24-én négy nagy, Budapestre bevezető út felét elfoglalja, majd február 25-én a fővárosi Kossuth téren folytatja figyelemfelhívó, tiltakozó demonstrációját - feltéve, ha azokban a napokban éppen nem teszi járhatatlanná az utakat kiadós havazás. A kormányzat hasonlóan makacs: a kialakult problémák csak egy részét képes "házon belül" kezelni, a többiben Brüsszel az illetékes. A gazdálkodók többsége megint csak csökönyösen ragaszkodik a múlthoz, mikor minden bajra az államtól vártak gyógyírt.
Tény, hogy óriási gondok vannak a sertés- és baromfiágazatban, a tejtermelésben. Hosszú hetek óta húzódik a korábban biztos pénzt ígérő gabona intervenciós felvásárlása, különösen magtárhiány miatt. Soroljuk tovább a termelők többsége által felvetett gondokat: megcsonkította a tárca a vidékfejlesztésre szánt támogatási keretet, mondván, annak egészét az idén még nem lennének képesek megpályázni a gazdálkodók, ehelyett tehát valamivel több mint 14 milliárd forintot inkább a bajban lévő ágazatok támogatására szánna. Csakhogy a részletek még nem ismertek, az átcsoportosításhoz az Európai Uniónak is hozzá kell járulnia. A döntésre várni kell. Bajok forrása lesz a kertészek számára, hogy a nagy áruházláncok az év elejétől a teljes termékpályára kiterjedő, fehéren feketén igazolt minőségbiztosítást követelnek meg beszállítóiktól.
A kisebb gazdákat összefogó érdekképviselet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége még nem döntötte el, csatlakozik-e a félpályás útlezárásokhoz. Erről szerdai lapzártánk után döntenek, attól függően, hogy a rendkívüli kongresszusukon híreink szerint részt vevő Németh Imre földművelésügyi miniszter milyen választ, megoldási lehetőségeket kínál a kialakult problémákra.
Amennyiben lesz bejelentés, az egyik egészen biztos a földalapú támogatások már említett, előrehozott kifizetése lesz. Ebben azért lehetünk biztosak, mert lapunknak a miniszter elmondta: februárban minden, jogosultságát korábban már igazoló termelő hozzájut az európai uniós támogatások teljes összegéhez. Ez legalább száznyolcvanezer gazdát érint. Mintegy harmincezer gazda ugyanakkor további vizsgálatra számíthat, mert a beadott űrlapjaik tartalma és a légi fényképezéssel végrehajtott ellenőrzés adatai nem egyeznek.
{p}
A miniszter mindezt azután mondta el munkatársunknak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állománygyűlésen vett részt az agrártárcánál, s ezen határozottan jelezte: mind a kifizetéseket, mind az ellenőrzéseket fel kell gyorsítani. A miniszterelnök külön kitért a gabonaágazat problémáira, és felszólította az agrártárca vezetőit: intézkedjenek, hogy az európai uniós intervenciós búza-, kukorica-, árpa- és egyéb gabonafelvásárlásokat és az ahhoz kapcsolatos kifizetéseket gyorsítsák fel, a raktározási gondokra találjanak megoldást. A miniszter a földalapú támogatással kapcsolatban lapunknak megjegyezte: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal folyamatos műszakban végzi az egyeztetéseket, heti húsz-huszonötezer ellenőrzést, illetve átutalási megbízást teljesít. Ugyanakkor valóban óriási a gond a közös művelésben, illetve az úgynevezett "rokoni használatban" lévő területekkel: az összes igénylés közül minden ötödiket azért nem lehet kifizetni, mert ugyanarra a területre többen (van olyan táblarészlet, amelyre heten) adtak be regisztrációs dokumentumot, azaz támogatási igényt. Ezek a gondok rövid idő alatt megoldhatóak, és minden jogosan pályázó két-három héten belül számláján láthatja majd a támogatási összeget.
Kérdés, hogy ez a biztosan hangulatjavító intézkedés elegendő lesz-e az indulatok megfékezéséhez.

Ezek is érdekelhetnek