Negyvenmilliárd hitel

Legkorábban február közepén lesz hozzáférhető a kereskedelmi bankoknál az a 40 milliárd forintos hitelkeret, amelyről a Magyar Fejlesztési Banknál lévő forrásra támaszkodva hozott döntést a kormány.

GazdálkodásT. Dögei Imre2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Negyvenmilliárd hitel

A kölcsönt az agrárgazdaságban ténykedő kis- és középvállalkozások, valamint a termelői szervezetek forintban vehetik igénybe, a kormány árfolyam-garanciájával.Az összeget a termelés fejlesztését szolgáló beruházásokra, vagyis az állattenyésztést, a növénytermesztést és a kertészetet szolgáló építkezésekre, erő- és munkagépek vásárlására, valamint informatikai fejlesztésekre fordíthatják. A hitelprogram keretében lehetőség van ültetvények telepítésére, öntözési és meliorációs fejlesztésekre, továbbá a már meglévő létesítmények korszerűsítésére. Várhatóan sokan kezdenek majd terménytárolók, magtárak építésébe is.
A hiteleket 6,2 százalékos kamattal, legfeljebb 15 éves lejáratra folyósítják, a törlesztést maximum két év türelmi idő után kell megkezdeni. A termelő és szolgáltató vállalkozások által felvehető kölcsön összege legalább 5, legfeljebb 400 millió forint; a termelői szervezetek esetén a felső határ 750 millió. A saját termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló fejlesztések hiteleinek felső határa 300 millió forint - kivéve a tej- és a cukorágazatot. A fiatal mezőgazdasági termelők indulását 50 milliós kölcsönnel segítik.
A hitelprogram kapcsolódhat a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv, valamint az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program céljaihoz is, segítve azok kihasználását. Minthogy a hitelek kedvező kamatozásúak, azok feltételeit és működési rendszerét be kell jelenteni az Európai Uniónak is.

Ezek is érdekelhetnek