Bozótos kishektáron ki szánt majd?

"Bozótos kishektárra az idén nem megyek be, nem éri meg" - mondja munkatársunknak az észak-alföldi gépes agrárvállalkozó, aki eddig egyébként szórólapon hirdette magát a helyi kisboltokban, az önkormányzatnál meg a villanyoszlopokon.

GazdálkodásBalázs Gusztáv2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Bozótos kishektáron ki szánt majd?

Döntése nagyon is reális alapokon nyugszik: az utóbbi hónapokban ugyanis olyannyira megdrágult az üzemanyag, hogy azt az eddig megszokott gépszolgáltatási díjakból kihozni képtelenség. Ha valamilyen "szögletes" kisterület megművelésére pusztán csak beindítja a gépét, már vesztesége van - mondja -, a kistáblákon való forgolódás pedig egyenesen pénzpocsékolásnak tekinthető.
Márpedig ez a helyzet meglehetősen veszélyes lehet a saját művelésben tartott kisbirtokok gazdáira, mivel többségük gépi bérmunkával művelteti meg földjét - ha nem jön a gép, akkor őt közvetlen kár éri.
Legalább tíz, korábban jelentős mennyiségű kisparcella művelésével foglalkozó cégtől érkezett hozzánk hasonló jelzés - igazolja értesülésünket a Mezőgazdasági Gépi Bérvállalkozók Szövetségének titkára, Körmendi Péter. Országos felmérése alapján a szervezet az idén is meghirdette a tavalyi tényadatokon alapuló, illetve a 2005-ben becsülhető árváltozásokat (gép-, alkatrész-, anyag-, energiaár, valamint munkabér és vonzatai stb.) tükröző, gépes szolgáltatásokra vonatkozó vállalkozási árakat, de már az év elején módosítani kellett rajtuk. Az üzemanyagok ilyen mértékű drágulására senki sem számított. Ráadásul - tette hozzá Körmendi Péter - a kiszámított árakat csak a nagyüzemi gépekkel művelhető területekre dolgozták ki.
Emiatt aztán valóban komoly válaszút elé érkezett az agrárgépes vállalkozó: megtartsa-e idei vesztesége terhére korábbi kuncsaftjait, vagy inkább jelentsen nekik "géphibát", és ne menjen ki a kistáblákra.
Ami a konkrét árakat illeti, még a be nem számított energiadrágulás nélkül is jelentősen megugrott azoknak a munkáknak a tarifája, amelyek a szaknyelv szerint "teljesítményigényesek". Az ötven centiméter mélyen elvégzett talajlazítás díja például hektáronként csaknem 42 ezer forinttól indul - két éve még ugyanezt a szolgáltatást harmincezerért is meg lehetett kapni. Ez már csaknem harmincszázalékos drágulással egyenlő.
{p}
Körmendi Péter lapunknak hangsúlyozta: az árak emelkedésében csak egy - bár nagyon fontos - elem az energia drágulása. Számításba kell venni azt is, hogy a modernebb, vagyis hatékony munkavégzésre képes gépek szervizellátása és a hitel részlete, a lízingdíja is közrejátszik benne. A szövetség javasolt díjainak lapunk által elvégzett visszaszámítása szerint a jelenlegi uniós gabonaintervenciós ár (most körülbelül tonnánként huszonhatezer forint) alapján például nagyjából tizenöt-húsz hektárnál nagyobb (persze elhelyezkedéstől, talajminőségtől és táblaformától függően) az a terület, amely üzleti értelemben is elbírja a hektáronként tizenötezer forintos kombájnolást.
Az egyik érintett gépi bérvállalkozás vezetője munkatársunknak azt mondta, szerinte a pillanatnyi árviszonyok alapján az egyetlen lehetséges hosszú távú megoldás az államilag garantált földbérleti rendszer kialakítása. "A huszonötmilliós gépemmel nem tudok üzletet tervezni sarokdűlőkre és bozótos táblaszegélyekre" - mondta munkatársunk kérdésére. Hozzátette: "Ha egyben kivehetném ezeket a területeket, akkor már megérné." De ehhez szerinte olyan törvényi szabályozás kellene, amely valóban megvédi a bérlőt a területtulajdonos esetleges visszalépésétől (vagyis a hosszabb távra szóló megállapodás felmondásától) is. Arról nem is beszélve, hogy a kisparcellák parlagon hagyása az uniós földalapú támogatások igénybevételét is veszélyeztetné.

Szolgáltatási árak
A Mezőgazdasági Gépi Bérvállalkozók Szövetsége (cím: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel u. 4.; tel: 06 28/511-616, vagy 06 30/9517-223; fax: 06 28/420-960; e-mail: [email protected]) készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére, szívesen megosztja velük az általa javasolt szolgáltatási árak listáját. Részletesebb információkkal a szövetség titkára, Körmendi Péter szolgál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek