Himlőmentes szilvafák

Gyümölcsöseinkben hasonló veszélyt képvisel a szilva-himlővírus (más szóval sharka vírus), mint az emberiségre az AIDS. Ha a fa megkapja a himlő vírusát, csak addig tud teljesíteni, amíg végleg alul nem marad a vírus elleni harcban. A fajtakutatók már régen felfigyeltek rá, hogy egyes szilvafajták nagyon fogékonyak, mások ellenállóak a sharka vírussal szemben.

GazdálkodásBozsik József2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Himlőmentes szilvafák

Csodálatos ízű szilvák, mint az Olasz kék és a Besztercei muskotály, mára már jóformán kikerültek az árutermő gyümölcsösökből, olyannyira érzékenyek, hogy értéktelen gyümölcsöt teremnek, ha vírusosak lesznek. Sok olvasónk arra panaszkodik levelében, hogy a Besztercei szilva gyümölcse behorpad, ízét elveszíti, éretlenül lepotyog. Ezek a vírusos betegség alapvető tünetei. A vírus ellen a növények világában nincs ellenszer, permetezőszer. Vírustűrő, rezisztens fajtát kell tehát választanunk.
Nem véletlenül lett az utóbbi évtizedekben hazánk legelterjedtebb szilvafajtája a Stanley, hiszen rendszeresen és bőven terem, ráadásul vírusellenálló. A leveleken megjelenik ugyan a tünet, de a gyümölcsök csak nagyon erős víruskoncentráció esetén veszítenek gazdasági értékükből.
Az Empress szilva új távlatokat nyithat a jóízű szilvák világában az Olasz kék és a Besztercei fajták háttérbe szorulásával. Gara István kertészmérnök Olaszországban figyelt fel erre az ízletes kék szilvára. Megkezdte a fajta honosítását, és mára már üzemi méretű ültetvényt is létesített.
Az Empress régi olasz fajta. Eredeti neve Grossa di Felisio, kikerülvén az USA-ba Empress névre keresztelték. Részben öntermékenyülő, korai virágzású fajta, amelynek jó pollenadója a President szilva. Az Empress gyümölcse nagyméretű, héja kék színű, húsa aranysárga, 14-16 szem szilva kiad egy kiló gyümölcsöt. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Érésideje a Stanley és a President közé esik, tehát a három szilva érési sort alkot.
A Nemzeti fajtajegyzéken szerepel három kiváló szerb fajta is: a Cacanska lepotica (Csacsak szépe), a Cacanska rana (Csacsaki korai) és a Cacanska rodna (Csacsaki bőtermő). A listán található néhány német nemesítésű fajta is: Elena, Hanita, Jojo, Katinka, Presenta, Tegera.
A fajtaleírásokat Klincsek Pál fajtakutató készítette. Az Elena vírusellenálló szilva, a Besztercei helyettesítésére szánják a németek. Bár nem rezisztens fajta, de az erős levéltünetek esetén sem jelentek meg a gyümölcsön a himlővírus jelei. A Hanita augusztusi érésű kék szilva, amely hazánkban is jól termeszthető. Öntermékeny, rendszeresen és bőven terem. A Jojo a szilva himlővírusával szemben ellenálló fajta. Német adatok szerint igen kései érésű, termőképessége jó. A Katinka öntermékeny, korai érésű, korán termőre forduló, rendszeresen és bőven terem. Leveleinek erős vírusfertőzöttsége ellenére a gyümölcsök tünetmentesek maradnak. Gyümölcsmérete kicsi, héjának színe lilás. A Presenta kései fajta, korán termőre fordul, bőven terem. Nagyméretű, jóízű gyümölcsöket hoz. A hazai kései érésű fajták között értékes lehet, hiszen megjelenése a Beszterceire emlékeztet. Húsa finom szövetű, íze fűszeres, a szállítást jól tűri. A Tegera magvaváló, öntermékeny, július elején érik, gyümölcsei tetszetősek, liláskékek, középnagyok, illetve nagyok.
A Valjevka a szerbiai Cacakon születet, a híres cacaki fajtákhoz hasonlóan. Államilag elismert fajta. A Stanleyvel együtt, esetleg néhány nappal utána érik. Bőtermő, gyümölcse a sharka vírussal szemben toleráns. Öntermékeny, sőt a vele egy időben virágzó önmeddő fajtáknak jó pollenadója.
Uniós csatlakozásunk óta a német szilvafajták külön engedély nélkül Németországból is beszerezhetőek. Az Empress és a Valjevka oltványai ma már hazánkban is kaphatóak.
A szilvatermesztéssel foglalkozó gazdáknak érdemes húsz-húsz fával kipróbálniuk ezeket az újdonságokat, mert ha beválnak, szép jövedelmet is hozhatnak.

Ezek is érdekelhetnek