Kezeskedik a kormány

Kormánygaranciát kaptak az izsáki szőlősgazdák, így elhárult az akadály az elől, hogy megvásárolhassák a helyi borászati feldolgozó üzemet. Amint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, ilyen céllal az orgoványi, a helvéciai és az izsáki termelői csoportok integrált, termékpályás társulást hoztak létre. A térség 19 településének több mint 2500 hektárát művelő nyolcszáz gazdálkodó fogott össze.

Gazdálkodás2006. 03. 24. péntek2006. 03. 24.
Kezeskedik a kormány

A nemrég uniós kívánalmak szerint korszerűsített üzemet - amelyben az utóbbi időkben főként pezsgőt gyártanak és palackoznak - egymilliárd forintért árulja a jelenlegi tulajdonos. Ezt a gazdák csak az agrárfejlesztési hitelprogramból igényelhető kölcsönből tudnák kifizetni, melyhez a bank kormánygaranciát kér. Az izsáki gazdák levelet írtak a kormányfőnek és a miniszternek. Miután Gráf József, az agrártárca első embere személyesen tájékozódott a helyszínen, megígérte a segítséget. A legutóbbi kormányülésen az izsáki szövetkezők nyolcszázmillió forint kedvezményes hitelre kaptak garanciát. Az önerőhöz szükséges területarányos összeget, a hektáronkénti 17 ezer forintot már be is fizették a közös kasszába.
Oreskó Imre, az Arany Sárfehér Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy időközben a kiszemelt üzem tulajdonosi szerkezete megváltozott, így akadályok gördültek közvetlen megvásárlása elé. De nem adják fel: tárgyalásokat kezdtek az új vezetőséggel. A feltételek tisztázása után legkorábban májusban következhet be jelentős fordulat az ügyben.

Ezek is érdekelhetnek