Megmenekül-e a Zalabaromfi?

Zalaegerszeg hajdan erős élelmiszeriparának újabb láncszeme, a Zalabaromfi Rt. jutott a tönk szélére. Az elmúlt hónapokban rebesgették már, hogy baj van, hiszen a termelők december óta nem kapták meg a beszállított baromfiért az együttvéve milliárdos összegre rúgó pénzüket. Ennek elsődleges oka az, hogy 1,1 milliárd forinttal tartozik a cégnek a Carnex (a csoport egyik tagja birtokolta a Zalabaromfi részvényeit). Ráadásul jött a madárinfluenza miatti pánik, szűkült a piac?

GazdálkodásBozsér Erzsébet2006. 05. 12. péntek2006. 05. 12.
Megmenekül-e a Zalabaromfi?

A termelők türelme azonban elfogyott, mert nem volt miből finanszírozni az újabb csirke- és pulykatenyészetek hizlalását, így a közelmúltban leállították a beszállítást. Az üzemben elakadt a feldolgozás, s összehívták a részvénytársaság közgyűlését. Attól tartottak a beszállítók - közöttük a termelők -, hogy megindul a felszámolás, ezért a gyárkapuhoz vonultak, és várták a fejleményeket. Mivel a közgyűlés nem fogadta el az önfelszámolás kezdeményezését, a vezérigazgató lemondott és távozott, így sikerült időt nyerni.
Kiss Imre, a Zalacereália Kft. ügyvezetője, a beszállítók markáns képviselője elmondta, kármentés folyik, konzorciumot hoztak létre a beszerző és értékesítő szövetkezetek (bészek), a takarmány- és naposcsibe-előállítók, hogy "átvegyék" a feldolgozó részvényeit, és banki, uniós, minisztériumi segítséggel tovább működtessék az üzemet, amely a dolgozókat, termelőket, beszállítókat figyelembe véve két-háromezer embernek nyújt megélhetést. Hetek óta folynak a kiutat kereső tárgyalások, az agrártárcával napi kapcsolatban állnak, de a biztatásnál többre eddig még nem futotta.
Kovács Ferenc nagykanizsai baromfitermelő, a Baromfi Terméktanács intézőbizottságának tagja forródróton tárgyal folyamatosan, hiszen a szárnyasok minden nappal súlyosabbak, nem lehet várni a levágásukkal. Sikerült egy-két napos kényszerleállás után megindítani a feldolgozást, mégpedig úgy, hogy a konzorcium számára végez a gyár bérvágást. A cél: leválasztani a feldolgozót a Carnex csoporttól.
Ez pedig egyáltalán nem egyszerű, mert a Zalabaromfi-részvényeket a Raiffeisen Bank elzárta a Carnex 570 millió forintos hiteltartozása miatt. Tolvaj Győző, a Zalabaromfi Rt. egyik tulajdonosa, a termelői-beszállítói konzorcium képviselője szinte éjjel-nappal tárgyal, próbál forrásokhoz jutni. Ha a bank átadná a zárolt részvényeket, akkor már hitelek jöhetnének, s nagy segítség lenne az uniós baromfi-influenza okozta károkat kompenzáló támogatás is. Mint mondta, minden nappal rosszabb a helyzet, mert a termelők egy része már megpróbál más feldolgozónak szállítani, azok pedig csak úgy tudnak többet vállalni, ha a Zalabaromfi termékeit szorítják ki a boltokból. Ez a folyamat is megindult, s bizony a pozícióvesztés a piacon sokszor helyreállíthatatlan.
Időközben a gyár dolgozói tüntetést készítettek elő a Raiffeisen-bankfiók előtt, petíciót akartak átadni egy hete, péntek délután. De a demonstráció elmaradt, mert a bank mégis hajlandóságot mutatott a megoldáshoz. A tárgyalások tehát hétfőn folytatódtak.

Ezek is érdekelhetnek