Mérgesek a hentesek

Harcos május elsejét tartottak a Húsipari Dolgozók Szakszervezeténél (HDSZ): az ágazatban tevékenykedő munkavállalók felét tömörítő szervezet három üzemben sztrájkra készül, mert a munkáltatóval nem sikerül megegyezni a béremelésről.

Gazdálkodás2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Mérgesek a hentesek

Hat és fél százalékos béremelést javasolt a HDSZ a húsiparban dolgozók számára. Ezt ugyan a nagy cégek nem fogadták el, de az ezt követő tárgyalások eredményre vezettek például a Pickkel és a Délhússal is. Nem sikerült viszont zöld ágra vergődni a Gyulai Húskombinát Rt.-nél, és lapzártánkig a Pápai Hús Rt.-nél, illetve a kaposvári Kometa '99 Kft.-nél sem. A szakszervezet múlt hét péntek két óráig adott ultimátumot e cégeknek, hogy érdemi ajánlattal álljanak elő. Gyulán ez nem történt meg, Pápán május 3-áig kért haladékot a vállalat vezetése, Kaposvárról azt a hírt kaptuk, hogy új ajánlatot fogalmaztak meg, amely már nemcsak béren kívüli juttatásokat, hanem konkrét béremelést is tartalmaz (a vállalati szakszervezeti tanács már lapzártánk után ült össze, hogy megvitassa a javaslat elfogadását).
A legtöbb panaszszó Gyula környékéről hallatszik: tavaly több mint háromszáz fő elbocsátásával és jelentős ingatlaneladásokkal sikerült konszolidálni a céget, béremelés sem 2003-ban, sem 2005-ben nem volt, 2004-ben is csak szakszervezeti nyomásra. Ruck János vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy ígéretes pályára állt a cég, de a jelen nehéz helyzetben felelősen nem ígérhet béremelést. A szakszervezet vezetője, Bezdán János elmondta, második ajánlatuk már csak inflációkövető emelést tartalmazott, azt sem közvetlen béremelés, hanem juttatások formájában, de a cégvezetés ezt is elutasította. Ugyanakkor a menedzsment javaslatot tett a kollektív szerződés módosítására: csökkenteni szeretnék az abban megszabott, a törvény szerint járónál hosszabb felmondási időt, a garantáltnál nagyobb végkielégítést úgyszintén, az étkezés idejét kiiktatnák a munkaidőből és a jóléti keretet a felére csökkentenék.
Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: hogyha nem sikerül megállapodni, megszavaztatják a munkavállalókat, akarnak-e munkabeszüntetést. Ha a többség támogatja a sztrájkot, akkor megkezdődik a hétnapos tárgyalássorozat; amennyiben ez sem vezet eredményre, akkor kerül szóba a sztrájk. A HDSZ elnöke szerint az ágazatban a fizikai dolgozók bére százezer forint alatti: az általuk kért négyszázalékos béremelés, amely alig nagyobb az inflációnál, dolgozónként havi négyezer forinttal egyenlő. Megítélése szerint nem ez fogja a magyar húsipart csődbe taszítani. Más kérdés, hogy bár a szakszervezet a dolgozók érdekeit képviseli, az elbocsátások ellen jóformán semmit nem tud tenni, így hát ott próbál engedményeket kiharcolni, ahol még lehet.

*

Szerdai lapzártánkig még nem dőlt el, milyen feltételek mellett fogadja be az uniós döntésnek megfelelően a magyar agrártárca a baromfitenyésztők madárinfluenza miatti 13 milliárd forintos kárigényét. Annyi bizonyos: az Európai Unió felerészben állja a számlát, másik felét a hazai hatóságnak kell előteremtenie. Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy már május első napjaiban véget ér a kárigények bejelentésének határideje, a részletes rendelkezés megjelenésére e sorok írásakor még várni kellett.

Ezek is érdekelhetnek