Jövedelmet pótol Brüsszel

Rápolthy Zoltán foglalkozását tekintve pedagógus, de mellette több mint húsz éve foglalkozik baromfi-tartással. A családi vállalkozás korábban az oltóanyag-termelésre épült, ezért tartották a baromfiállományt. Késobb, amikor megszüntették az oltóanyag-eloállítást, ostermeloként árutojás-termeléssel foglalkoztak. Dabason, a családi ház mögötti ólban tartják a szárnyasokat, összesen nyolcszáz tyúkot.

Gazdálkodás2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Jövedelmet pótol Brüsszel

- Szeretek gazdálkodni. Pedagógusi munkám mellett a tyúktartás nagyon jó kikapcsolódás számomra, miközben pénzkereseti forrás. A tojást, évente mintegy százhatvanezer darabot, korábban a nagybani piacon értékesítettem, az utóbbi idoben közvetlenül két budapesti boltnak szállítok - magyarázza a tanárember, miért is több az állattartás a hobbinál.
Az árakkal egyre elégedetlenebb. Öt éve ugyanannyiért veszik át a nagykereskedok a tojást, miközben drágult a táp, az energia, a benzin. Rápolthy Zoltán ezért nagyon megörült, amikor tavaly a Kerekegyházán élo barátjától megtudta, hogy 2005-tol az NVT keretében "állatjóléti és higiéniai célú jövedelempótló támogatást" lehet igényelni. Nyomban tanácsot és segítséget kért és kapott a Pest Megyei Agrárkamarától. A helyi hatósági állatorvos is közremuködött abban, hogy minden rendben legyen a pályázat körül. Talán mert Rápolthy Zoltán volt az elso Dabason és környékén, aki ilyen támogatást igényelt.
- Az idén, január 20-án adtam be a kérelmet (A kérelmeket 2006. január 1. és április 31. között lehetett benyújtani - a szerk.), s ha a pályázatom megfelel az uniós eloírásoknak, várhatóan már ebben az évben elkezdik folyósítani az állatjóléti támogatást.
- Lábrácson tartom az állatokat. Ez azt jelenti, hogy nem ketrecben, hanem  az ólban szabadon vannak a tyúkok, és tojófészekbe tojnak. Az állatnak ez a szokásosnál jobb körülményeket biztosít, ami meglátszik az állományon: szebbek, nyugodtabbak, békésebbek. Nem stresszesek, mint ha ketrecben élnének összezsúfolva.  Ezért az Európai Unió is támogatja, serkenti a szabad tartást.
A dotációt állategységre adja az unió, egy állategységre (ötven tyúk számít ennyinek, mivel egy tyúk 0,02  egység) 474 euró jár. Nagyméretu, öt-hatezres állománynál nagyobb baromfitartó telepek nem igényelhetnek ilyen támogatást.
Segélyezést három-öt éves idoszakra lehet kérni. A pénzt folyamatosan csökkeno összegben folyósítják, öt év esetén például az elso évben százszázalékos, az utolsó évben már nincs támogatás - ismerteti a baromfitartó pedagógus a rendszert.

Ezek is érdekelhetnek