Telepmustra

Megjelent a baromfitartók számára kártérítést lehetővé tévő rendelet. A madárinfluenza-járvány miatt számottevő károkat, a több mint 3 milliárd forintos veszteséget elszenvedő tojástermelők és baromfitenyésztők igényelhetnek kompenzációt. Hogy a 16-17 milliárd forintos kárt magukénak tudó feldolgozók esetében milyen megoldás születik, azt még nem tudni.

GazdálkodásO. Horváth György2006. 09. 15. péntek2006. 09. 15.
Telepmustra

Azok pályázhatnak pénzre, akik 2005 novembere és 2006 augusztusa között könyveltek el veszteséget. Míg korábban a visszaesett hazai fogyasztásból származtak bevételkiesések, az idén nyáron már az export - például az orosz piacra induló - leállítása, korlátozása okozott gondot. Támogatásban főként azok részesülnek, akik önkéntesen csökkentették termelésüket, azaz mérsékelték a keltetőtojás termelését, a napos baromfi előállítását, a kelleténél korábban vágták ki tenyészállat-állományukat, vagy éppen kihagytak néhány nevelési ciklust. A támogatás igénylésének feltétele a Baromfi Terméktanácsi tagság.
Az igényeket 2006. szeptember 20-áig kell postai úton vagy személyesen eljuttatni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba.
A madárinfluenza miatt indul kiemelt ellenőrzés a baromfitartóknál. Mivel megindul az őszi vándormadár-vonulás, s így a vírus esetleges "vonulása" is, az állat-egészségügyi hatóságok kiemelten figyelik, hogy betartják-e a madárinfluenza elleni intézkedéseket a telepeken. Ahol ezek ellen vétenek, bírságot is kiszabhatnak.
A madarakat fedett helyen kell etetni, itatni, madárhálóval lefedett kifutóra lehet csak kiengedni, illetve szükség van egy zárt épületre, ahová probléma esetén be lehet zárni az állatokat. E szabályok már régóta ismertek, de az állattartók október közepéig kaptak türelmi időt, hogy minden feltételt teljesítsenek. Akinél azonban ezután szabálytalanságot találnak, akár hárommillió forintos bírságra is számíthat.

Ezek is érdekelhetnek