Ketyeg a zöldségbomba

GazdálkodásBalázs Gusztáv2007. 04. 20. péntek2007. 04. 20.
Ketyeg a zöldségbomba

Az egekig szökött Magyarországon a burgonya ára. A jelenlegi kínálat zöme import. Az árun ott a korrekt tájékoztatás, a szállítás időpontja, az importőr neve, a származási hely. Például Lengyelország. A tízkilós zsákért kevesebbet (kilónként 140 forintot) kér a kereskedő, a kisebb, ötkilós csomag ennél kevéssel drágább, viszont a kilós áru 225 forintot kóstál. Március közepén még kevesebbet kértek, a télen pedig talán a felét sem.
A vásárlói tapasztalatot erősíti a hivatalos statisztika is. Az agrártermékek termelői árszintje január-februárban 13,1 százalékkal növekedett az időarányos tavalyihoz képest. A növények ára 23,5 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 2,4 százalékkal emelkedett. A burgonya termelői ára több mint a duplájára nőtt a tavalyi év első két hónapjához mérten. És más is drágult, nem is kicsit. A vöröshagyma ára például harmadával szökött fel.

Bognár Károly, a Garten Kft. ügyvezető igazgatója (a cég 35 ezer tonna kertészeti árut vesz át a hazai termelőktől) velősen fogalmaz: pillanatnyilag nincs elég belföldi termék, ezért nő a behozatal. Ennek több oka is van. Mindenekelőtt a tavalyi szélsőséges időjárás: nagyon jó áron, nagyon nagy mennyiségben lehetett készfizető vásárlóknak eladni a magyar zöldséget és gyümölcsöt, ez persze belföldön hiányt okozott, amit most - viszonylag - olcsó importtal lehet fedezni.
Kissé mégis máshogy látja a dolgot Monostori András, az egyik legnagyobb hazai kereskedőlánc beszerzője. Az import és az árak növekedése tény, de az szerinte egyszerűen elképzelhetetlen, ami például tavaly történt: nagy mennyiségben leszerződött áruk tonnáit mondták le hazai szállítók - utólag kiderült, hogy zömmel a jobb árat kínáló exportőrnél kötött ki a termés. Nincs ezzel semmi baj - vélekedik Monostori -, de akkor nyáron ne nagyon csodálkozzon a termelő, ha kissé óvatosabban szerződünk vele, noha a felvásárlók és a termelők érdekei közösek: megfizethető, jó minőségű árut akar a bolt, biztos értékesítési helyet és tisztességes árat a termelő. A piaci viszonyok miatt a termelő rosszul járhat. A mostani hagymaárak miatt a feldolgozók közül egyre többen alapozzák termelésüket importra.

Volt egyszer a százforintos krumpli...
Tizenkét éve egy agrárügyi helyettes államtitkár "ment rá" arra, hogy kétszázezer tonna burgonya hiánya miatt száz forintot is kellett fizetni egy kiló krumpliért. Az agrárminiszter feladata volt pótolni a hiányt. Akkor vált világossá: a burgonya épp olyan árucikk, mint a kabátgomb. Ha kevés van belőle, felmegy az ára.

Ezek is érdekelhetnek