Drága élelmiszer

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 06. 15. péntek2007. 06. 15.
Drága élelmiszer

Magyarországon az új bioetanolgyárak nagy része 2009-től kezdi meg a működést, és a tervek szerint akár két és fél millió tonna terményt (elsősorban kukoricát) is feldolgozhatnak évente. A tonnánként harmincezer forint körüli árak szakértők szerint vélhetően megmaradnak, hiszen a további drágulással már a bioüzemanyag versenyképessége is romolhat. Nyilvánvaló, hogy a hazai bioetanol-gyártás beindulása csökkenti a gabona kivitelét, ám rosszabb években a bioüzemanyag komoly konkurenciát támaszthat az állattenyésztésnek.
A világpiaci élelmiszer-dráguláshoz hozzájárul az éghajlatváltozásra utaló, szárazabb időjárás is. Intő jel, hogy a globális gabonakészletek ma harmincéves mélyponton vannak. További áremelkedést okoz Kína és India egyre nagyobb vásárlóereje. A két ország hatalmas keresletével elsősorban a búza, a kukorica, a tej és az étolaj árát növeli.
Magyarországon az idén az első négy hónapban átlag 12,5 százalékkal drágultak az élelmiszerek az időarányos tavalyihoz képest, miközben a teljes termék- és szolgáltatási körben 8,6 százalékos volt az áremelkedés.
Az év első negyedében az Egyesült Államokban az élelmiszerek átlagára csaknem hét százalékkal növekedett, s ha ez így folytatódik, akkor a legnagyobb árinfláció várható 1980 óta - állítják mértékadó elemzők. Nagy-Britanniában a kínaihoz hasonló, 6,2 százalékos élelmiszerár-növekedést tapasztaltak 2007 első három hónapjában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek