Állatvásárért harcol Szécsény

Évszázadokon át – még valaha, a török időkben is! – pezsgő állatvásárok helyszíne volt Szécsény. Három éve, mivel az önkormányzati tulajdonú vásártér már nem felelt meg az uniós feltételeknek, a hatósági állatorvos megvonta a működtetési engedélyt a várostól.

GazdálkodásKeresztény Gabriella2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.

Kép: zaláta gázkút falu energia földgáz bika vásár állat jószág 2007 07 26 Fotó: Kállai Márton

Állatvásárért harcol Szécsény
zaláta gázkút falu energia földgáz bika vásár állat jószág 2007 07 26 Fotó: Kállai Márton

Nógrád megyében ma már tudomásom szerint csak Pétervásárán, a térségben pedig Jászberényben maradt fenn az állatok nálunk hagyományosnak számító, az unió régebbi országaiban ismeretlen adásvételi formája – mondta lapunknak Serfőzőné Fábián Erzsébet, Szécsény polgármestere, aki nem titkolja, azóta is minden követ megmozgatnak, hogy a városnak egyébként szerény, évente mintegy hatvanezer forintos bevételt hozó, ám a mezőgazdaságból élőknek már-már létfontosságú vásárt visszaállítsák.
– Persze nem a régi körülmények között. A bezárás teljesen jogos volt, a hatósági állatorvos csupán az előírásoknak megfelelően cselekedett. De időközben megtettük, amit lehetett: elkészítettük a megújult vásártér tervét, és megkaptuk az építési engedélyt. Csak éppen a kétszázmilliós megörökölt működési hiányunk miatt pénzünk nincs az építkezésre. Körülbelül harmincmillióba kerülne, hogy a vásártér megfeleljen az FVM állatvásárokról szóló 2003-as rendeletében előírtaknak. Zárt rendszerű, komfortos tér kialakítása szükséges hozzá, víz- és szennyvízvezetékkel, burkolatos úttal, a különböző állatfajok és egészségügyi okokból kifogásolt egyedek elkülönítésével, az ENAR-követelményekhez igazodó személyi és műszaki apparátussal, mosdókkal, fűthető irodákkal, adminisztrációval. Kérésünkre két éve az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke megkérdezte az akkori szakminisztert, lát-e arra lehetőséget, hogy pályázatot írjanak ki az állatvásárterek jogszabályoknak megfelelő korszerűsítésére. A miniszter 2006-ra ígérte a közzétételét, de semmi sem lett belőle. Az idén májusban nálunk járt az FVM államtitkára lakossági fórumon, a környék mezőgazdasági szakembereivel, polgármestereivel közösen kértük a közbenjárását az ügyben. Azt mondta, minden lehetőségnek utánanéz. Reménykedünk benne, hogy találnak ennek megfelelő pályázati pénzforrást, ha nem is az önkormányzat, legalább az egymással szövetkező környékbeli mezőgazdasági cégek, a velük társuló őstermelők, magángazdák számára. Úgy gondolom, érdekeltekből nem lesz hiány. Szécsény mezőgazdasági város volt, most is az, a szomszédos településeken kívül más megyékből is hoztak, illetve hoznának ide eladásra jószágot. Rajtunk már semmi nem múlik. Az ígéretek felhánytorgatására is készen állunk.

Ezek is érdekelhetnek