Gabonet az újdonság neve

Egy fiatalember ül a zöld mezőn. Ölében hordozható számítógép, mögötte kukoricatábla. Ez a háttér fogadta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) sajtótájékoztatójára érkezőket. Üzenete egyértelmű: az informatika és a közraktáron lévő gabonafélék kereskedelmének összekapcsolása októbertől.

GazdálkodásT. Dögei Imre2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Gabonet az újdonság neve

Gráf József földművelésügyi miniszter csengetett: az új, internetes adásvétel ezentúl naponta tíz órától délután kettőig lehetséges. A módszer kidolgozói magyar szakemberek, akik ezúttal valóban feltalálták a „spanyolviaszt”. Egyikük, Bidló Gábor, a Hungária Gabona Kft. vezetője rögvest szemléltette is, hogyan kerül a csizma az asztalra – pontosabban a búza a világhálóra. A termék ebben az üzletmenetben maga a közraktári jegy. A közraktározás eddig is működött, hasznát vették, ha gyorsan kellett a pénz a termelőknek, valamint az aratást követően késleltetve és jobb áron akarták eladni terményüket. A bank közbejöttével a vételár nagyobb részét megkapták, utóbb, a tényleges üzletkötést követően elszámoltak a pénzintézettel.
Ebben a nemzetközileg is újdonságnak számító kereskedési rendszerben egyelőre csak a Hungária Közraktár Zrt.-vel szerződő gazdálkodók vehetnek részt. Ugyanúgy pénzükhöz juthatnak, mint eddig, ám a közraktári jegyeik fedezetét képező búzát, kukoricát, miegyebet a www.gabonet.hu internetes oldalon, egy árutőzsdei bróker közbejöttével azonnal piacra is dobják.
Ehhez természetesen regisztrálniuk kell magukat a fenti honlapon, amely csak a keresési szakaszban nyilvános, a kereskedési fázishoz már csak „engedéllyel”, azonosítóval és jelszóval folyamodhatnak. A termény minőségi jellemzői és a szállítási távolság szerint a potenciális vevők válogathatnak az egyenként legalább száztonnás tételek között.
Magyarországot 31 régióra osztották. Természetesen nemcsak hazai, hanem külföldi vevők is látogathatják az oldalt. Nem mindegy, honnan kell szállítani, mert annak teljes költsége a vásárlót terheli. Ilyen tekintetben – az EU legutóbbi bővülésével – gabonapiaci szempontból is egységessé vált a Kárpát-medence.
Az uniós gabonaintervenció már a múlté, a jövő az internetes kereskedésé – utalt az egy év alatt megduplázódott árakra Szabó László, a Hungária Közraktár vezérigazgatója. Ebben nem a magyar aszály volt a döntő, hanem a tartós világpiaci irányzatok miatti átrendeződés. A kérdésre, hogy mennyi gabona cserélhet gazdát a Gaboneten, mégis óvatosan válaszolt. Újdonságértéke miatt két-három szezon bizonyára kell az átmenethez. Bíznak benne, hogy átlagos években a Hungária által forgalmazott két-hárommillió tonna termény egyre nagyobb része itt cserél majd gazdát. A XXI. századi kereskedési módszer kidolgozói – a BÉT, a Keler és a Hungária Közraktár – fokozatosan teljes értékű gabonapiaci portállá szeretnék fejleszteni a Gabonetet.
Néhány nagyobb termelő egyenként pár ezer tonna búzával mindenesetre máris teszteli az új értékesítési módszert. Az sem utolsó szempont, hogy az üzletkötés utáni elszámolást a Keler Zrt. intézi. Az eladók öt nap múlva biztosan megkapják a pénzüket, amiből aztán elszámolhatnak a közraktári ügyletben közreműködő pénzintézetekkel.

Ezek is érdekelhetnek