Velőben van az ereje

Beindult a gyümölcs- és olajfeldolgozás a sajóvelezdi Gabriella Majorságban, ottjártunkkor épp a fekete ribizli volt soron. A gyümölcsvelőből igen hasznos élelmiszer-kiegészítőt is készítenek.

GazdálkodásKeresztény Gabriella2008. 07. 18. péntek2008. 07. 18.

Kép: Sajóvelezdi gyümölcsfeldolgozó üzem feketeribizli női munkás 2008.07.03. fotó: Németh András Péter

Velőben van az ereje
Sajóvelezdi gyümölcsfeldolgozó üzem feketeribizli női munkás 2008.07.03. fotó: Németh András Péter

Már rajtra készen állt a múlt századi stílusban épült szép majorság, benne a legmodernebb gépsorokkal, mikor idén januárban a banki hitelből épült 700 milliós beruházás egyik fő tulajdonosával, az osztrák érdekeltségű, de hazánkban bejegyzett Andrássy Gazdasági Majorságok (AGM) Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Andrássy János Mihállyal beszélgettünk. Elmondta, hogy fő termékük a levédett ZeoNatur-C és ZeoFlavin-C élelmiszer-kiegészítő lesz, mely a C- vitaminon és az értékes flavonoidok felszívódását elősegítő, a szervezetet salaktalanító, finomra porított zeolit kőzeten kívül semmilyen adalék anyagot nem tartalmaz. Ezenkívül az olajüzemben dióból, mogyoróból, mandulából, napraforgóból, illetve aranylenből préselnek hidegen sajtolt olajakat. A melléktermék-feldolgozóban pedig, hogy semmi kárba ne vesszen, a gyümölcs héját, cefréjét is hasznosítják. Mindezt uniós mércével is élenjáró technológiával, olyan pasztörizáló gépsorokkal, melyek pillanatok alatt felfűtik-lehűtik a gyümölcsvelőt, hogy a benne lévő hatóanyagok ne semmisüljenek meg. A besűrítést például vákuumüstökben végzik, hogy a kíméletes anyagkezeléssel meg tudják őrizni a természetes anyagokat.  
Most, szezon közepén a tulajdonos-igazgató nem titkolt elégedettséggel mondja: úgy tűnik, minden a tervek szerint, sőt annál is jobban alakult. Gyümölcsük van, ráadásul olyan áron veszik, hogy a termelő is jól járjon. Termékeikre jelentkeztek már vevők, sőt újabb ötletekkel álltak elő. A válogatott gyümölcsök illatos cefréjéből a nagycenki Széchenyi Pálinkafőzdében első osztályú nedűket főznek; a fehér Széchenyi-, a színes ágyas pálinka pedig Andrássy-pálinka néven kerül forgalomba. Lesz málna-, ribizli-, és még sorolhatnánk, hányféle magágyas pálinka! Régi felvidéki receptek alapján készítenek lekvárkülönlegességeket (az Andrássy család ugyanis 1585-től jelen volt Gömör vármegyében). Az olajos magvakon kívül aranylen, kapor, szeklice, málnamag, szedermag olaját préselik ki. Ez jelenleg egyedülálló Magyarországon, pedig neves éttermi séfek álma, hogy a salátákat gyümölcsmagolajjal ízesítsék, vagy málnamagolajon süssenek halat, húsokat. Nem véletlen, hogy híres hazai vendéglők már felsorakoztak e kuriózum termékért. És akadt még valami, ami mindenkit meglepett! A gyümölcs melléktermékéből készült premix szinte „megbolondította" egy sajóvelezdi gazda teheneit. Két pofára falták, s miután elfogyott, letargiába estek. Most azt vizsgálják, hogy ez a száraz, szivarformájú takarmánykiegészítő csak tejhozamnövelőként jó-e, vagy talán emberi fogyasztásra is alkalmas lenne, ha ásványi anyagokkal, vitaminokkal is kiegészítik.
Andrássy úr álma túllép a jelenen. Időközben létrehozta azt a családi alapítványt, ami részben megmagyarázza, miért éppen egy észak-borsodi, munkahely szempontjából rendkívül hátrányos helyzetű kis faluba települt a majorság. Mert alapítványuk célja egy környékbeliekből álló termeltetői hálózat kiépítése, persze segítséggel; ingyenes oktatással, dugványokkal, biztos átvételi piaccal. Az erre vállalkozók boldogulási esélyeit pedig egy már benyújtott fejlesztési pályázatuk is növelheti, ami a térség fellendítéséhez igényel támogatást, hiszen a majorság bővülésével a jelenlegi 20-25-nél jóval több embernek tudnának munkát adni.

Ezek is érdekelhetnek