Szék helyett a pad alá

Hiába nyilvánvaló évek óta a magyar élelmiszeripar hanyatlása, a leépülés tovább folytatódik – hangzott el az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) idei közgyűlésén.

GazdálkodásT. Dögei Imre2009. 06. 04. csütörtök2009. 06. 04.

Kép: Pannon Baromfi Győr Györ feldolgozó és csomagoló üzeme csirke szárnyas mellfilé combfilé élelmiszer étel csirkehús gyár dolgozó munkás munka 2009.04.06. fotó: Németh András Péter

Szék helyett a pad alá
Pannon Baromfi Győr Györ feldolgozó és csomagoló üzeme csirke szárnyas mellfilé combfilé élelmiszer étel csirkehús gyár dolgozó munkás munka 2009.04.06. fotó: Németh András Péter

Szomorú év után, és úgy tűnik, ugyanilyen esztendőben van a magyar élelmiszeripar – állapította meg az ágazat érdekvédelmi szervezetének közgyűlésén Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke. A visszaesés valójában 1990-től tart, azóta csökken az ipar és a mezőgazdaság egészének, vagyis a hazai élelmiszer-gazdaságnak a teljesítménye. Hazánk uniós csatlakozásának évétől az élelmiszeripar a korábbinál is nagyobb lejtőre került.

Fájó, hogy az időközben eltelt fél évtized alatt a hazai élelmiszerpiac egynegyedét elvesztettük. Azért, mert a magyar élelmiszer-külkereskedelem sajátos átalakulásának köszönhetően a nyers agrártermékek kivitele dominál, a fogyasztásra kész élelmiszerekből viszont egyre nagyobb behozatalra szorulunk. Élelmiszeriparunk egésze a csatlakozás óta csak 2006-ban volt nyereséges.

Az eredménytelenség okairól szólva Éder Tamás első helyen említette, hogy az éles nemzetközi árversenyben eleve hátrányt okoznak a rendkívül magas adó- és járulékterhek. A feketekereskedelem aránya az élelmiszerek piacán egyre nő, olyan látszatot keltve, mintha az állam szemet hunyna az illegális piaci szereplők adóelkerülő trükkjei fölött. Júliustól emelik az élelmiszerek áfáját, ami újabb lökést ad a „feketézőknek”. Az elnök a tejtermékek és a pékáruk 18 százalékos áfakörbe sorolását „érdekes és érthetetlen módszertannak” nevezte.

Ezek is érdekelhetnek