Kedvezményes agrárfinanszírozás

Bővült az agrárvállalkozások banki finanszírozása. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyszerűsítette a pályázatok kiegészítő finanszírozását, kiterjesztette az élelmiszer-ipari bankgarancia kedvezményezettjeinek körét, és meghosszabbította a Gabona Forgóeszköz Hitelprogram határidejét.

GazdálkodásO. Horváth György2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.

Kép: Sajóvelezdi gyümölcsfeldolgozó üzem feketeribizli női munkás 2008.07.03. fotó: Németh András Péter

Kedvezményes agrárfinanszírozás
Sajóvelezdi gyümölcsfeldolgozó üzem feketeribizli női munkás 2008.07.03. fotó: Németh András Péter

Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramban eddig több mint 400 agrárvállalkozás jutott kedvezményes kamatozású hitelhez. A jóváhagyott hitel összege elérte a 19 milliárd forintot, felhasználásával az agrárágazat közel 40 milliárd forint értékű beruházást valósíthatott meg. Ezt a hitelt beruházást megvalósító vállalkozások igényelhetik 5 millió forinttól egymilliárd forint összegig, 15 éves futamidőre, kedvező, jelenleg 5 százalékos éves kamattal.

A hitelprogramból még rendelkezésre álló több mint 20 milliárd forint igénybevételének könnyítésére az MFB – a szaktárcával együttműködve – egyszerűsítette a pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozást. A programban meghirdetett Projektkiegészítő hitel 2009. július 10-től akkor is igényelhető, ha az agrárvállalkozás által kapott támogatás összege már elérte a 400, illetve az 500 ezer eurós felső határt. A hitel és a kezesség támogatástartalmának, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) származó támogatásnak az együttes kezelésével a vállalkozások a számukra legkedvezőbb forrásszerkezettel tudják megvalósítani beruházásaikat. Ennek lényege, hogy a különbözetet az MVH a kifizetendő támogatás összegéből vonja le, ha a hitel és a kezességvállalás támogatástartalmát, valamint a vissza nem térítendő támogatást is figyelembe véve a számított támogatásintenzitás meghaladja az uniós rendeletben előírt felső határt. Változás, hogy ezentúl a Projektkiegészítő hitelt nagyvállalkozások is igényelhetik.

Az MFB két hónapja hirdette meg az Élelmiszer-ipari Bankgarancia Programot. Ebben segíti a cégek hitelhez jutását azáltal, hogy a forgóeszközhitel fedezetét államilag garantált bankgaranciájával erősíti meg. A garancia mértéke a hitel összegének 80 százaléka, de legalább 200 millió, legfeljebb 2 milliárd forint lehet. A bankgarancia lejárata a kölcsön futamidejéhez igazodóan legalább egy év+egy nap, de legfeljebb 5 év lehet. A programban részt vevő vállalkozások köre kibővült, július 10-től már a gyümölcslé, a zöldséglé és az olaj gyártásával foglalkozó vállalkozások is részt vehetnek benne.

Az ez évi gabonakészletek zavartalan finanszírozása érdekében az MFB 2009. december 31-ig meghosszabbította a Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét. A programban részt vevő kilenc hitelintézetnél több mint 7,6 milliárd forint szabad keret áll rendelkezésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek