Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hobbiból kezdett el mangalicákkal foglalkozni, ma már a sertést fel is dolgozza. Komlovszki Ferenc termékei annyira ízletesek, hogy egy szálig elfogynak.
Kép: Mangalica disznó malac Kunpuszta - Rendek László Ökotanyája ökogazdálkodás Tanyatúra - A Gödöllöi Agrártudományi Egyetem hallgatói Dulai Sándorral meglátogatják a tanyákat és megfigyelik a vidéki életet, falu, jószág, állat 2009.05.08. fotó: Németh András Péter
A hatvanöt éves férfi agrármérnökként húsz évig a kondorosi takarmánykeverőt vezette, és csak 1994-ben nyílott alkalma arra, hogy régi vágyát valóra váltsa. Most Gyomaendrődön, a kondorosi úton ökofarmot alakít ki, ahol mangalicákat tart. Irodája falán egy régi fotó lóg, a múlt század húszas éveiből. A család cséplőgépe van rajta, a gépen édesapja dolgozik. Mivel a szüleinek cséplőgépe, öt hold földje és egy kis jószágállománya volt, a Rákosi-rendszerben kuláknak számítottak, és 1952-ben mindenüket elvették. A kilencvenes években Komlovszki Ferenc kárpótlási jegyből 30 hektár földet vásárolt, és eldöntötte, hogy a saját lábára állva új életet kezd.
– Szép ez a munka, csak a mezőgazdaság jövedelmezősége nagyon ciklikus – mondja bevezetőül. – Családi gazdaságunk elsősorban sertéstartással foglalkozik, és a takarmányt is saját magunk termesztjük meg. Kondorosi úti és mezőberényi telepünkön 700-800 kocát tartottunk, és a szaporulatukat hízóként értékesítettük. Két éve is nagy aszály volt, s nem termett annyi takarmányunk, hogy elegendő legyen az állatoknak. Mázsánként hatezer forintért vettük a kukoricát, és közben a hízó kilójáért csupán 240 forintot fizettek. Óriási veszteségünk keletkezett, amit csak úgy tudtunk túlélni, hogy a kevésbé korszerű kondorosi úti telepünket fölszámoltuk. Itt most mangalicát tartok.
Lépten-nyomon azt hallotta ugyanis, hogy milyen finom a mangalicahús, a mangalicakolbász, és ezek mennyire egészségesek. Akkor hobbiból vásárolt egy kant és két kocát, és attól fogva a család részére csak mangalicahízót vágott. Később, amikor lehetőség adódott arra, hogy az őstermelők tájjellegű termékeket értékesítsenek, ebbe is belevágott. Tavaly kezdte árusítani a termékeit, egy helyi fesztiválon. Idén már a Budapesti Mangalica Fesztiválon és a LEADER Expón is részt vett. Olyan sikerrel, hogy minden terméke elfogyott, csak egy-két szál szalámi árválkodik a kamrában.
– A mangalicát végtermékként kell eladni – állítja –, mert élve nem fizetik meg. Lassabban nő fel, mint a megszokott hússertés, ugyanis tápot nem adunk neki. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy ízletesebb, zamatosabb a zsírszövettel átszőtt húsa, és kevesebb koleszterint tartalmaz. Fontos szempont az is, hogy húsa szermaradványoktól mentes, mert a nagyüzemi sertésekkel ellentétben nem kell gyógyszerezni.
A gazda öt-hat kocát tart, és évente ötven-hatvan hízót vág le. Telepéhez vágóhíd is tartozik, itt őstermelőként dolgozza fel a mangalicát. A kolbász és a szalámi csabai ízesítésű. A paprikát egy kalocsai kistermelőtől veszi meg, ezért a töltelékáru kellemes ízű és szép színű. Komlovszki Ferenc további terveket sző: a mangalica feldolgozását össze szeretné kapcsolni az agroturizmussal.
– Jöjjön a vendég, válassza ki az ólból, hogy melyiket szeretné. Levágjuk, és kívánsága szerint feldolgozzuk. Közben pedig lovagolhat, hintózhat, és meg is szállhat nálunk. Másnap mangalicatermékekkel telepakolva indulhat haza.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu