Hungarikum marad-e a fűszerpaprika?

Bakacsi Géza családi gazdálkodó Kiskunhalason fűszerpaprika-termesztéssel foglalkozik. A saját bőrén érzi a hazai mezőgazdaság gondjait.

GazdálkodásJurányi Anna2004. 04. 02. péntek2004. 04. 02.
Hungarikum marad-e a fűszerpaprika?

- Hogyan is lehetnénk versenyképesek azzal a dán vagy holland farmerrel, aki a nagyapjától örökölt, korszerű birtokon dolgozik, mi pedig a rendszerváltáskor egy kapával és ásóval kezdtük a magángazdálkodást - méltatlankodik Bakacsi Géza.

{p} - Nekünk meg kellett szereznünk a földet, az eszközöket, a forrásokat, és emellett tisztességesen kellett gazdálkodnunk. Mi is üres szántóföldbe vágtuk bele a kapánkat, és a család minden anyagi ereje, szakértelme, összefogása, valamint pályázatok, támogatások kellettek ahhoz, hogy ezt a százhektáros birtokot létrehozzuk.
Az igazsághoz tartozik, hogy már a Bakacsi nagyszülők is gazdálkodók voltak. Géza agráregyetemet végzett, majd a helyi téeszben dolgozott. Ott ismerkedett meg a paprikatermesztés fortélyaival, és 1989-ben egy hektár bérelt földön otthon is próbálkozott. Elébe mentek a családi gazdálkodásnak, hiszen 1991-ben már családi kft.-t hoztak létre, és több kistermelőt integráltak.
{p} - Mindig az volt az álmom, hogy legyen saját feldolgozó telepünk, amelyhez két-háromszáz hektárnyi föld tartozik, mert csak így zárkózhatnánk fel a nyugat-európai farmerekhez. Száz hektárig jutottunk, itt kénytelenek leszünk megállni. Pályázatok segítségével felépítettük a telepünket is. Rájöttünk, hogy a termelést, feldolgozást és értékesítést ötvözni kell a gazdálkodásban, mert csak így tudunk fennmaradni. Ezt nevezik spanyol modellnek.
{p}Míg más években zsúfolásig megtelt a hatalmas raktár a zsákokba csomagolt, külföldi szállításra váró, gyönyörű piros fűszerpaprikával, most szinte kong az épület az ürességtől. Ritkán őröl a malom is. Az aszály miatt a kilencven hektár paprikának csak a fele kelt ki, és a szokásosnak mindössze a negyede termett. Nem csoda, ha nehezményezi a gazdálkodó, hogy a 20-25 millió forint árbevétel-kiesésre mindössze egymillió-százezer forintos aszálykárenyhítést kaptak. Mivel egész Európában sújtotta az aszály a paprikásokat, azt hinné az ember, most jó ára, nagy keletje lesz a kiváló minőségű, jóízű magyar paprikának.
{p}- Igen, de a takarmányhoz képest a fűszerpaprikát nem lehet többszörös áron értékesíteni - jelenti ki határozottan Bakacsi Géza. - A nyugati piacon kicsit fölfelé ment ugyan az ára, 400-500 forint helyett 650-700 forint lett kilója, de már évekkel ezelőtt is volt ennyi. A legnagyobb gond, hogy megindult a paprika tömeges behozatala Peruból, Braziliából és Dél-Afrikából. Íz- és illatanyagában lényegesen gyengébb a magyar paprikánál, ezért sajnos van, ahol nem átallják hozzákeverve megszaporítani. Az sülhet ki belőle, hogy elrontjuk vele a nehezen megszerzett piacainkat.

{p}Németországban is igen kemény ellenfele van a magyar paprikának: egy fűszerkereskedő áruházlánc, amely több mint tízezer tonna brazil paprikát importál évente. Ilyen jelenségekkel szemben csak egy közös értékesítő szövetkezettel lehetne fellépni, vagyis a hat-hétezer tonnányi jó minőségű magyar paprikát egy értékesítő cég juttatná ki a nyugati piacra. De sajnos a szövetkezés nehezen megy a paprikások között.
- Vajon megőrizheti-e hungarikum jellegét, sajátos szín-, íz- és illatanyagának egyediségét a csatlakozás után is a magyar táj híres piros aranya?
- Csak a minőség szavatolhatja, hogy így legyen - válaszol a tapasztalt agrárszakember.
{p}- A külföldi olcsó dömpingáru ugyanis magában rejti azt a veszélyt, hogy távoli földrészek olcsó munkásai nem kezelik olyan szakértelemmel, higiéniával az igényes fűszernövényt, mint az évszázados múltú magyar kertészek és feldolgozók. Előfordul például olyan szakmai baki, hogy az édespaprikába belekeverik az erőset...
{p}A Bakacsi Kft. részt vett a közelmúltban egy ellenőrző-termékkövetési rendszer kidolgozásában. Jóvoltából internet segítségével lehívható, és ily módon ellenőrizhető, hogy az eladásra váró csomagolt paprika hol, melyik táblán termett, milyen fajta, és milyen agrotechnikai eljárásokkal kezelték. S hogy a spanyol modell jegyében teljessé tegyék a Bakacsi-birtokon a termesztés, a feldolgozás és az értékesítés vertikumát, megkezdték egy nagy értékű szárító üzem építését. Megnyertek két pályázatot, és hitelt vettek fel a beruházásra, mert az unióban csak így tudnak talpon maradni. Ám még így sem tehetnek fel mindent egy lapra. Termesztenek mákot, héj nélküli tökmagot és különleges gyógynövényeket, teafüveket.

Ezek is érdekelhetnek