Az EU megint meg akar büntetni minket?

Még nem hivatalosak azok az információk, melyek szerint Brüsszelben úgy vélik, a magyar állam túltámogatta a gazdákat. Állítólag vizsgálat indul Magyarország ellen.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 28. szerda2009. 10. 28.
Az EU megint meg akar büntetni minket?

Brüsszeli szakemberek szerint az kifogásolható, hogy a magyar agrártárca a géptámogatások mellé a kötelező önrészhez állami kamattámogatásos forrást is biztosít. Ez dupla támogatásnak minősül, melyet állítólag Brüsszel nem engedélyezett.
A géptámogatás igénylésének egyik feltétele a meglévő önrész. Ez 85-75 százalékot tesz ki, mely jelentős összeg. Ennek előteremtésének segítésére állami kamattámogatást is kaphatnak a gazdálkodók. Brüsszelnek állítólag ez nem tetszik, s elképzelhető, hogy bírságolni fog.

Magyar hivatalos források által még meg nem erősített hírek szerint Brüsszel eljárást indított a magyar agrártárca ellen az Európai Bizottság. Az Európai Unió ezúttal a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik legnépszerűbb pályázata körül talált komoly szabálytalanságokat. Amennyiben a magyar kifizető ügynökség nem tudja meggyőzni a brüsszeli ellenőröket arról, hogy az erő- és állattenyésztési gépekre kiírt támogatás körül mégis minden szabályos volt, akkor komoly pénzektől eshetnek el jövőre a gazdák.

Ezek is érdekelhetnek