Sok tízezer tehenészről döntenek

Ma akár 300 millió eurós rendkívüli támogatásról is dönthetnek az unió agrárminiszterei luxemburgi tanácskozásukon. Az Európai Parlament az összeget már megszavazta, de a végső döntést hozó Európai Bizottság és 7 tagállam nem igazán ért a módszerrel egyet.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 19. hétfő2009. 10. 19.

Kép: Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS), Fotó: © Yves Herman / Reuters

Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi
Belgian milk producers pour milk near a cow on the main square in the Belgium's city of Charleroi September 11, 2009. French dairy unions urged producers in the European Union's countries, to throw their milk away in a strike they hope will spread across Europe and force the authorities to take more action to counter a slump in the dairy sector. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM ENVIRONMENT CONFLICT ANIMALS)
Fotó: © Yves Herman / Reuters

A tárcavezetők tárgyalásán már lassan egy éve húzódó üggyel kapcsolatban hozhatnak részdöntést a z unió agrárvezetői. A miniszterek több százmillió euró rendkívüli támogatást szavazhatnak meg, mellyel az önköltség alatti tejfelvásárlási árakból eredő veszteségeket kompenzálhatják részben.

Az EU eddigi intézkedései ugyanis nem oldották meg a problémát, hiába volt az exporttámogatás, a készletezési támogatás, a tejtúlkínálat nem mérséklődött, azaz az árak sem emelkedtek. Vagyis mégis: a kereskedelemben a lakosság többet fizet, mint egy éve, de a termelők nem kapnak csak néhány forinttal többet a leadott tejért.

Hogy nem lehet biztosra menni az uniós tejügyekben, már rég tudott. Ma sem lehet mérget venni árra, hogy minden tárcavezető megszavazza a rendkívüli támogatást. Hiába ért egyet ugyanis 20 tagország ebben, ha a másik hét nem. Ráadásul a közösség kormányának számító Európai Bizottság sem volt eddig hajlandó olyan engedményekre, illetve döntésre, mely az alapproblémát, a tejtúltermelést előidéző kvótaemelést szüntetné meg. Még akkor sem, amikor az Európai Parlament szakbizottsága is a termelői felvetések mellett áll ki, s megszavazta a fent nevezett 300 millió eurós többlettámogatást.

Közben itthon a múlt hét végén megindult a tejtermelőknek járó támogatás előrehozott kifizetése, mely során 7700 tehenészet kap összesen 16 milliárd forintot. Ez azonban csak azt jelenti, hogy néhány hónappal korábban jutnak hozzá a literenkénti 8,3 forintnyi támogatáshoz. Többletforrás egyelőre nem kerül az ágazatba.

Ezek is érdekelhetnek