Új, termelői bolthálózat alakul

A gazdálkodóknak újabb, versenyképes termékeket és azok eddig nem ismert típusú értékesítését kell kifejleszteniük. A LEADER program erre is megoldást nyújthat.

GazdanetO. Horváth György2009. 10. 26. hétfő2009. 10. 26.
Új, termelői bolthálózat alakul

Az agrártárca és a Magyar LEADER Szövetség vezetői 2008 tavasza óta elkészítettek egy komplex vidékfejlesztési csomagot. A Magyar LEADER Szövetség és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága által koordinált LEADER típusú konzorcium és agrár-vidék dinamikus klaszter elnevezésű kezdeményezés a kis- és közepes termelőknek nyújt lehetőséget a fogyasztók hatékonyabb elérése érdekében.

Ez lényegében egy értékesítési hálózatban öltene testet, ahol kizárólag a magyar vidéki gazdaságok, kisüzemek, műhelyek termékekeit – élelmiszertől a kézműves portékákig – árulnák, de helyet kapnának a falusi turisztikai szolgáltatások is. A tagoknak szigorúan ellenőrzött minőségi feltételeknek kell eleget tenniük. Az értékesítés a tervek szerint franchise-rendszerben, és egy ezt kiegészítő internetes honlapon történik.

A „Vegyél helyit!”-típusú kezdeményezésekre van igény. A családi gazdaságok többségében azonban nehéz egyszerre biztosítani a minőséghez szükséges pénzt, szaktudást és munkát, illetve küzdeni az áruházláncokkal. A nyereséges működéshez ma már nélkülözhetetlen módszerek, technikák, szolgáltatások igénybe vétele egy hálózati együttműködésben már elérhető a tagok között megosztott költségek miatt.

A tervezet sarkalatos pontja a termelők és kereskedők kapcsolatának egyértelmű, átlátható és mindkét fél számára előnyös pozíciót biztosító rendezése, a logisztikai háttér fejlesztése, a sok szálon futó tevékenységek összefogása és felügyelete.

Így jönne létre a LEADER piac- és bolthálózat, ahol a tagok termékeihez juthatnának hozzá a vásárlók. Ez elképzelhető egy önálló üzlethelyiségben, mozgóboltban, de akár egy, már létező üzlethálózat ilyen célra fenntartott polcain és piacokon is. A rendszerben a konkrét elárusítóhelyek kialakításán túl kiemelkedő szerepe van a termelők menedzselésének és képzésének is.