Baj van a tejföllel is?

Tejipari szakemberek szerint 25 tejfölből 9 nem megfelelő minőségű – derült ki egy felmérésből. Az élelmiszer-ellenőrök több tejipari cég termékét is bevizsgálják.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 06. péntek2009. 11. 06.
Baj van a tejföllel is?

A Teszt plussz Magazin 25 tejfölmintát vizsgáltatott meg Mosonmagyaróváron a Magyar Tejgazdasági Kísérleti intézetben. Gippert Beáta, a magazin lapigazgatója arról számolt be, hogy kilenc terméket találtak a szakemberek nem megfelelő minőségűnek. Főként a tejsavbaktériumok mennyisége volt alacsony e termékekben. Márpedig a tejföl többek között éppen attól tejföl, hogy sok benne az egészséges emésztéshez nélkülözhetetlen tejsavbaktérium. Hét poharas tejföl állaga túl „lisztes” volt, ami nem azt jelenti, hogy lisztet kevertek volna hozzá, hanem azt, hogy megkóstolva kissé darabos. Kettőnek volt jellegtelen az íze, egy tejfölnek pedig nem volt tejföl íze.

Biacs Péter, a Teszt plussz Magazin élelmiszer-biztonsági szakértője szerint tejfölnek az a tejtermék nevezhető, amelyet tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-tenyészettel végzett alvasztással készül. Végeredményben a tejföl nem más, mint savanyú tejszín, amelyet a Kárpát-medencén, régiónkon kívül nem nagyon ismernek a nagyvilágban.

A lap szerint összesítésben legjobban a Mizo és a Milfina tejfölök szerepeltek. A mezőnyből kimagasló 4,75-ös átlagpontszámot értek el, igaz csomagolásuk csak a középmezőnyben végzett. Tőlük nem sokkal lemaradva többek között az Alföldi, a Danone és a Naszálytej tejfölök következnek a minőségi sorban.

Az élelmiszer-biztonsági szakemberek az idén 600 tejtermék-mintát vizsgálnak meg a gyártóknál, és mintegy 400-at a kereskedelemben, mikrobiológiai vizsgálatoknak pedig 140 tejtermék-mintát vetnek alá. Ezt Deák Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszer- és takarmány-felügyeleti osztályának vezetője közölte a tájékoztatón. Arról, hogy milyen új hírek vannak a pálmaolajjal hamisított tejföl, vagyis a celldömölki telephelyű Friss Élelmiszer Kft.-vel kapcsolatban nem adott információt, de annyit mondott az agrártárca szakembere, hogy ellenőrök más cégek hasonló termékeit is bevizsgálják.
 

Ezek is érdekelhetnek