Gazdák tüntetnek az Alkotmánybíróságnál

Jövő hét szerdán demonstrálnak a gazdák, mert egy részük szerint az alkotmánybíróság túl lassan dönt az egységes agrártámogatási rendszer bevezethetőségéről.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 14. szombat2009. 11. 14.
Gazdák tüntetnek az Alkotmánybíróságnál

A hazai agrár-érdekképviseletek egy része tüntetést szervez az Alkotmánybíróság épülete elé, ugyanis szerintük a taláros testület érthetetlen módon nem hozott még döntést az egységes agrártámogatási rendszer bevezetéséről szóló törvényről. Az úgynevezett SPS-ről szóló jogszabályt tavaly október 20-án fogadta el a parlament, de Sólyom László köztársasági elnök azt éppen egy éve normakontrollt kérve az Alkotmánybírósághoz utalta. Döntés azóta sem született, a bírál szerint olyan mélységű agrárszakmai és európai uniós kérdésről van szó, melyben sok szakértőt kell megkérdezni, hogy többségi döntés születhessen. Meghallgatták például Gráf Józsefet, az agrártárca vezetőjét is.

A gazdálkodók viszont türelmetlenek: amennyiben az idén nincs döntés, úgy 2010. január 1-jétől sem lehet bevezetni az SPS-t, ami viszont azt jelenti, hogy számos ágazat marad támogatás nélkül, mivel a most alkalmazott dotációs rendszer azt 2010-től, illetve az utána lévő esztendőktől nem teszi lehetővé.

A tiltakozókat összefogó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 17 szakmai és érdek-képviseleti szervezet vesz részt a demonstráción november 16-án.

- A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) - annak ellenére, hogy máig nem született döntés az ügyben - még július végén levélben tájékoztatja az Európai Unió illetékeseit arról, hogy Magyarország áttér az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) alkalmazására - mondta a levél elküldését követően Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára az MTI-nek.

Azt, hogy Magyarország 2010. január 1-jével az agrártámogatásban az új szisztémát akarja alkalmazni, augusztus 1-jéig kellett jeleznie az EU-nak. Az áttérésről hosszú hónapokon keresztül politikai és szakmai vita folyt, a kormány júliusban döntött az SPS 2010. január 1-jei bevezetéséről.
Nem minden gazdálkodó tiltakozik az SPS bevezetésének lebegtetése ellen. A Fideszhez köthető Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és maga a párt is kezdetektől tiltakozik ellene. Hasonlóan vélekedik a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetségbe (MAÉT) tömörült tíz agrár-érdekképviseleti szervezet.

Ezek is érdekelhetnek