Lajhárral és füstbement tervvel tüntetnek

Újabb, a közfigyelmet erősen kiérdemlő demonstrációt tartanak gazdálkodók a héten. Szerdán lajhárral, füstbement tervekkel, juhokkal, ökrökkel, szamarakkal vonulnak az Alkotmánybíróság épülete elé, így fejezve ki rosszallásukat, mivel a testület egy éve nem hozott döntést számukra létfontosságú támogatási ügyben.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 16. hétfő2009. 11. 16.
Lajhárral és füstbement tervvel tüntetnek

17 szakmai és érdekképviseleti szervezet elfogadhatatlannak tartja a szerintük halogató politikát, elfogadhatatlannak tartja, hogy munkahelyek tízezrei kerüljenek veszélybe egy késedelmes döntés miatt. Az Alkotmánybíróság egy éve nem tudta eldönteni, hogy mi legyen a sorsa az úgynevezett egységes agrártámogatási rendszerről (SPS) szóló törvénynek. A demonstrálók szerint az SPS bevezetését gazdasági, ágazati, társadalmi érdekek támasztják alá.

A demonstráció résztvevői nyílt levelet adnak át az Alkotmánybíróság képviselőinek, a felszólalók mellett szamarak, juhok és ökrök teszik szemléletessé a rendezvényt, a dohánytermelők füstbement terveikkel vonulnak fel és egy lajhár is feltűnik a színen.

A szakmai szervezetek a nyílt levélben leírták, hogy „elfogadhatatlannak, a mezőgazdaság, a vidék jövője iránti közömbösség vagy tudatos időhúzás jelének tartjuk, hogy a bíróság saját közleménye szerint is egy év után még csak a probléma feltárását tűzte napirendre. Érthetetlen és mondvacsinált probléma annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy amit az Európai Unió jogszabályai alapján 17 tagország, köztük két új tagállam alkalmaz, miért ütközne a magyar alkotmányba?” Leszögezik, hogy „a demonstrációval és a nyílt levéllel nem a bíróság döntését kívánjuk befolyásolni.” Meggyőződésük, hogy az Alkotmánybíróság nem hozhat az Európai Unió közös agrárpolitikáját meghatározó szabályokkal ellentétes döntést. Az is döntés azonban, ha a halogatással ténylegesen megakadályozza a törvény hatályba lépését és ezzel a magyar mezőgazdaságot, egy olyan pályára taszítja, ami a termelés és a termelők tönkretételéhez vezet. Nem került volna sor erre a fellépésre, ha az Alkotmánybíróság elnöke alkalmat adott volna arra, hogy közvetlenül ismertessék az eljárás sürgetésének indokait.

 

Ezek is érdekelhetnek