Marhafejek Gráfék előtt

Meglehetősen drasztikus változatát választották a hazai tejtermelők a tiltakozásnak: tucatnyi levágott marhafejet fektetettek az agrártárca épülete elé, majd délután - másfél évtized óta először - tejet öntenek az utcára.

GazdanetO. Horváth György2009. 11. 05. csütörtök2009. 11. 05.
Marhafejek Gráfék előtt

A tejtermelőket nem segíti ki az a több elemből álló uniós és hazai támogatási csomag, melynek első részleteit a napokban már megkapták. A cél a piac rendbetétele, vagyis a felvásárlási árak feljebb tornázása. A támogatás ugyanis nem oldja meg az alapproblémát: a feldolgozók messze önköltségi szint alatti árat fizetnek a tej felvásárlásakor.
 

A termelők ma az ország több pontján tüntetnek, egyrészt a Kossuth téren, másrészt nagyáruházak előtt. A fővárosi helyszínen tejet osztanak a körülbelül 100-200 megjelent érdeklődőnek. A szervezők egy petíció átadására is készülnek, amelyet várhatóan Gőgös Zoltán államtitkár vesz át.

Bognár László, a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta, addig folytatják akcióikat, ameddig célt nem érnek, akár azt is megteszik, hogy nem adják át karácsony előtt a kereskedőknek a tejet, így az ünnepeken nem lesz ebből az alapvető élelmiszerből az üzletekben.

Ezek is érdekelhetnek