Rendőrségi ügy lett a hamisított tejfölből

A rendőrség rossz minőségű termék forgalomba hozatalának megalapozott gyanúja miatt kezdett nyomozást a pálmaolaj-tartalmú tejföl ügyében. A részletekről a vasnepe.hu számolt be.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 11. 04. szerda2009. 11. 04.
Rendőrségi ügy lett a hamisított tejfölből

Néhány hete a Vas megyei élelmiszer-biztonsági hatóság derített fényt arra, hogy a Friss Élelmiszer Kft. celldömölki üzemében gyártott tejfölben, illetve annak alapanyagául szolgáló tejszínben a zsírtartalom egy része – nem megengedett módon – pálmaolajból származik.

Azt már most tudni lehet, hogy a céget megbírságolja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A bírság mértéke függ a pálmaolajat tartalmazó termékek mennyiségétől és értékétől is. Az üzemben azonban most már a Celldömölki Rendőrkapitányság is nyomoz.

- Eddig nemigen volt hasonló ügyünk – mondta el a vasnepe.hu érdeklődésére dr. Horváthné Németh Ildikó, a Celldömölki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Hozzátette, hogy akár hónapok is eltelhetnek, mire pont kerülhet az ügy végére. A rendőrség rossz minőségű termék forgalomba hozatalának megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Ez bűntettnek számít, amely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Emellett a fogyasztó megtévesztésének ténye is fennállhat – hiszen a tejfölök esetében a csomagoláson feltüntetett adatok és a termék valós összetétele nem voltak szinkronban –, ez vétségnek számít, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A hatvanöt embernek és legalább tucatnyi Vas megyei tejtermelőnek megélhetést biztosító celldömölki üzemben – szigorú hatósági ellenőrzés mellett ugyan, de – folytatódhat a termelés.

Ezek is érdekelhetnek