Romániának bejött a húzása!

Diplomáciai siker, hogy Románia kapta meg az unió egyik legfontosabb területének az agrár- és vidékfejlesztést irányítását. Dacian Ciolos volt liberális párti román mezőgazdasági miniszter lett az új Bizottság agrárbiztosa.

Gazdanet2009. 11. 30. hétfő2009. 11. 30.
Romániának bejött a húzása!

Traian Basescu román államfő szerint Románia számára azért fontos ez a tisztség, mert a közös uniós agrárpolitika az EU egyik alappillére, nagy költségvetést kezel és számos embert érintő projekteket bonyolít le.

Az államfő szerint ez a döntés megerősítette Románia pozícióját az Európai Unióban, és egyúttal azt is jelzi, hogy Brüsszel megbízik kelet-európai tagállamában. Basescu szerint Ciolos jelölése arra vonatkozó jelzés is lehet, hogy szükségessé vált az uniós agrárpolitika módosítása. Szerinte a tizenkét új tagállam csatlakozása indokolttá teszi ezt a módosítást.

Ciolos kinevezését a legfőbb román ellenzéki erők vezetői is üdvözölték. Románia Leonard Orban révén eddig a többnyelvűségért felelős biztosi tisztséget töltötte be. A román politikai elit elégedetlen volt ezzel a funkcióval. Úgy vélték, hogy ez a tisztség jelentéktelen az ország méretéhez képest. Ezért pályázták meg most a sokkal fontosabb mezőgazdasági biztosi posztot. Korábban a román közvélemény már lemondott róla, hiszen a nemzetközi sajtó megírta: Románia helyett Írország kapja meg a tisztséget.

Ezek is érdekelhetnek