Szüret II. - 130 milliót takarított be a munkaügy

Az ellenőrzött kilencezerből minden harmadik munkavállalót érintett valamilyen munkaügyi vagy munkavédelmi szabálytalanság a nyolc társhatóság együttműködésével végzett Szüret II. akció alatt – derül ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) tájékoztatójából.

GazdanetSzabad Föld Online2009. 11. 21. szombat2009. 11. 21.
Szüret II. - 130 milliót takarított be a munkaügy

Bár az idén rövidebb volt az ellenőrzés, és a felügyelők tapasztalata szerint javult a mezőgazdaságban a jogkövetési hajlandóság, így is szép számmal találtak szabálytalan munkáltatókat: az ellenőrzött 757 munkaadó 67 százalékánál állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot. A munkavédelmi ellenőrzések alkalmával 2009 szeptemberében 36 százalékkal több szabálytalan munkáltatót találtak, mint tavaly. Ugyanakkor mivel a szüret javarészt kisméretű, családi gazdaságokban zajlik, ahol szervezett munkavégzés hiányában a felügyelet nem vizsgálódhat, számos jogsértés vagy munkabiztonsági probléma feltáratlan maradt. Az OMMF az akció húsz napja alatt 238 esetben szabott ki valamilyen bírságot, amelyek összege eléri a 130 millió forintot.

Az akció során elsősorban a feketemunka feltárására koncentráltak az OMMF felügyelői: az idén 1342 feketemunkást találtak. És bár több körülmény is nehezíti a tapasztalatok elmúlt évekkel való összevetését, az megállapítható, hogy drasztikusan nőtt a illegális munkavégzés: az ellenőrzött munkáltatók 41 százaléka felejtette el bejelenteni egyes alkalmazottait, és 2009 őszén közel kétszer annyi feketén foglalkoztatott dolgozót találtak, mint tavaly – írta a Napi Gazdaság.

Ezek is érdekelhetnek