Megfagyott a szőlő, szüretelhetünk!

Nem őrültek meg azok a szüretelők, akik tegnap a mínusz 11 fokos hidegben fogták vödreiket, metszőollóikat és felvonultak a hegyre szőlőt szedni. Itt volt az ideje, mert jégbort akarnak készíteni.

GazdanetO. Horváth György2009. 12. 21. hétfő2009. 12. 21.
Megfagyott a szőlő, szüretelhetünk!

A jégbor nevével ellentétben nem jégből készül, vagyis mégis. A borászok egy része kihasználja a fizikát és a jéggel végezteti el a munka legfontosabb részét. Mert a jégbor is szőlőből, csakhogy fagyott szőlőből készül. A bogyóban lévő víz meg fagy, a benne levő cukrok, íz- és zamatanyagok így koncentrálódnak, s különleges minőségű bor készíthető az ilyen fürtökből.

A tavalyihoz hasonló a Vylyan pincészet az idén is megpróbált és szüretelt is jégbornak való szőlőt. Most éppen olaszrizlinget. A jégbor készítés egyik legfőbb kockázata ez, hisz ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag. Csak akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad.

Tiszteletben tartva ezeket a hagyományokat, a lélek felmelegítésére is gondolva, az „aranyszüret” előtt együtt gyújtották meg az öröm gyertyáját a szőlőben felállított adventi koszorún a Vylyan-birtok Pillangó dűlőjében. A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát – ahogyan a szőlőládákat szállító traktor felfelé a hegyen, de ez a szüretelőknek nem szegte kedvét. Hiszen a tartós hidegnek köszönhetően, nappal – ragyogó napsütésben – szüretelhettek. (A mi hőmérsékleti viszonyaink között általában éjszakai szüretelik a jégszőlőt).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek