Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A jövőben egy címke utal arra, hogy az adott hús olyan állattól származik, melyet neki megfelelő körülmények között neveltek fel. Erről az EU döntött, s a következő időben az állatjóléttel kapcsolatos jelölés a fogyasztók vásárlási döntését segítheti.
Kép: Taktaszadai gazdasági udvar háziállatokkal Székely Zoltán portáján. 2009.04.20. Fotó: Bohanek Miklós
Az EU új termékcímkét vezetne be, amelynek segítségével a fogyasztók vásárláskor állatjóléti szempont alapján is dönthetnének egy-egy termék mellett vagy ellen.
2009 őszén az Európai Bizottság megvitatta az állatok kíméletével kapcsolatos jelölés több változatát összefoglaló jelentést. A jelölés célja, hogy az európai fogyasztónak lehetőséget kapjanak arra, hogy azonosíthassák és kiválaszthassák az állatbarát körülmények között előállított termékeket. Most elsősorban a legkönnyebben megvalósítható javaslatokat tekintik át.
A jelölésnek összhangban kell lenie az élelmiszer-előállításra tenyésztett állatok uniós jóléti minimum előírásaival. Sokan azt remélik a jelölés bevezetésétől, hogy a gazdálkodókat az állatok kíméletére ösztönzi majd – írja a Gazdakör. Egyes tagállamokban létezik nemzeti kezdeményezés is, Franciaországban a „Piros címke", az Egyesült Királyságban a „Szabadság címke" elnevezéssel. Nem lehet még előre látni, hogy ezeket a rendszereket hogyan harmonizálják majd az uniós tervezetekkel.
Másik cél az ENRC (European Network of Reference Centres for the Protection and Welfare of Animals - Állatkíméleti és Állatvédelmi Referenciaközpontok Hálózata) rendszer kialakítása. A hálózat a jelenlegi források hiányosságát pótolná, lehetővé tenné, hogy a már meglevő forrásokat és legjobb gyakorlati megoldásokat megosszák az Unió szintjén.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu