Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Elcsépelt közhely, hogy „a magyar bor országszerte világhírű”, ám az utóbbi időben úgy látszik, elindult egy folyamat, amely ezt a cinikus - önirónikus mondást büszke kijelentéssé változtathatja.
Ha óvatosabb optimizmussal fogalmazunk, nem vagyunk egyedül az univerzumban, azaz már nem csak mi tudjuk, hogy milyen szép boraink vannak!
Caroline Gilby angol Master of Wine, az amúgy kisszámú ’mesterek’ között az, aki felfigyelt a magyar borokra, s felhívta a figyelmet arra, hogy van itt más is, mint Tokaji vagy az olcsó fehérbor. Nem először írt a magyar borokról, örömmel olvastuk például online cikkét január elején, vagy tavalyi „Magyarország vörös forradalma” címet viselő írását is!
Legújabb cikkében, a februári brit Decanterben négyoldalas cikk olvasható „Hungary sees red” címmel. Hatalmas jelentősége van, hogy a magyar borokról ír, már csak azért is, mert a Decanter Európa legolvasottabb bormagazinja!
Gilby méltatja, hogy a legnagyobb fejlődést hazánkban a vörösök érték el, a korona pedig Villányé! Négy, számára mérvadó villányi pincéről ír: Vylyan, Malatinszky, Gere és Bock. Bemutatja történetüket, s egy-egy meghatározó borukat is.
A Vylyan esetében a központi fajta a Pinot Noir. E fajta sikertörténete a 2004-es évjárattal vált láthatóvá, amikor is megnyerte a Decanter World Wine Awards „Regionális Trófeáját”. Gilby e bort még mindig szépnek tartja, s az aktuális évjáratról, a 2006-os Vylyan Pinot Noirról így ír: Elegancia és selymes finesz jellemzi. Magyarország eddigi legjobb pinot-ja. Öt csillag, 18,5 pont.
- Mi erre mit is mondhatnánk? Büszkék vagyunk nem csak Pinot Noir 2006 borunkra, hanem arra, hogy Gilby a magyar borokra fordítja a szakma és sok-sok ezer európai borkedvelő figyelmét! – olvasható a Vylyan Szabad Föld Online-hoz eljuttatott hírlevelében.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu