Kemény szabályai lesznek a pálinkafőzésnek!

Egy ország bolydult fel néhány hete, amikor Orbán Viktor bejelentette: újra lehet majd pálinkát főzni otthon. A részleteket tartalmazó törvénymódosítási javaslattal mostanra készült el a Nemzetgazdasági Minisztérium.

GazdanetIlijin Kinga2010. 06. 25. péntek2010. 06. 25.
Kemény szabályai lesznek a pálinkafőzésnek!

Kezdjük a legfontosabbal: a jövedéki törvény módosításáról szóló javaslat szerint pálinkát házilag csak 18 év feletti gyümölcstermesztő főzhet saját gyümölcséből - számol be az Agromonitor. Rossz hír ez azoknak, akik szeretik az őrült sztorikat arról, hogy készült a piacon vett rothadó gyümölcsből a házilag, centrifugából eszkábált főzőben a ki tudja hány fokos pálinka. Jó hír viszont a pálinka jövője miatt aggódóknak, akik a miniszterelnök bejelentése óta többször felemelték szavukat az elmúlt években kemény munkával feltornázott presztízsű hungarikumért.

Csak felnőttkorúak főzhetik tehát, és csak saját termésből a házi pálinkát, ha elfogadják a nemzetgazdasági tárca által kezdeményezett törvénymódosítást. A főzést három nappal előre be kell jelenteni a vámhatóságnál, ahogy azt is, hogy mennyi és milyen gyümölcsből készül majd a párlat. Kötelező lesz nyilvántartásba vetetni a főzőüstöt is. A házi barkács itt vérzik el: a főzőedény legfeljebb 100 literes, európai uniós kereskedelmi forgalomban kapható példány lehet.

A házi főzés egyébként 50 literig és 50 alkoholfokig adómentes, ha a pálinka saját célra készül - efölött hektoliterfokonként 2761 forint az adó, ahogyan a kereskedelmi főzésben is. Aki már eleve értékesítésre főzne, az köteles már a főzés előtt befizetni a jövedéki adót és zárjegyet igényelni. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy eladásra is legfeljebb 200 liter gyümölcspárlat főzhető, s ezt sem kereskedelmi forgalomban, csak saját vendégeinek adhatja el készítője.

A törvény a tervek szerint arra is lehetőséget ad, hogy a gyümölcstermelő bérfőzdében készíttesse el a pálinkát, de egy évben csak az egyik verziót választhatja - vagy bérfőzet, vagy maga főz. Ez - a kvótákkal együtt - akkor sem változik, ha egy családban több ambiciózus pálinkafőző is él.

A Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke, Piros László az Agromonitor beszámolója szerint úgy nyilatkozott: lennének még módosító javaslataik. A tanács részt szeretne venni a törvénymódosításról készülő rendelet egyeztetésében, ahol többek közt olyan kérdéseket vetnének fel, mint a kereskedelmi forgalomba szánt pálinkák hektoliterfokonkénti 2761 forintos jövedéki adóját az EU-s minimumra kellene csökkenteni, törölni kellene a bérfőzők 1,5 millió forintos jövedéki biztosítékát is, mivel a jövedéki szeszadó megszűnik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek