Már megint egy mérgezett termék!

Holland laboratóriumok több, tiltott vegyszer maradványát fedezték fel magyar boltokban vásárolt paradicsomban és eperben. A mintákat a Levegő munkacsoport szerezte be és vizsgáltatta külföldön. A hazai ellenérzést végző Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal eddig még nem talált ilyen szereket az említett termékekben.

Gazdanet2010. 06. 18. péntek2010. 06. 18.
Már megint egy mérgezett termék!

A Levegő Munkacsoport június elején megvizsgálta, hogy az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálták meg.

A közlemény szerint a 14 megvizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált vegyszermaradékot a laboratórium. Egy budapesti áruházban vásárolt – és a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű – paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is. Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt fürtös uborkában is.

A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a szupermarketláncokat, hogy nyugat-európai mintára tegyenek önkéntes intézkedéseket a szennyezett termékek forgalmazásának megszüntetésére, és feltétlenül tartsák, illetve tartassák be beszállítóikkal a hatályos előírásokat.
 

 

A június 7-től hatályos új uniós szabályok szerint a korábbinál sokkal szigorúbb határértékek érvényesek a zöldség- és gyümölcstermékekre, ezért az áruházaknak fokozottan figyelniük kell beszerzéseikre. A civil szervezet által megvizsgált mintákra még nem vonatkoztak ezek a szigorúbb határértékek, de a civil szervezet szerint figyelmeztető lehet, hogy a szennyezettnek mért paradicsommintában az új határérték 7,5-szerese volt a vegyszermaradék-szint – tartalmazza a Levegő Munkacsoport összegzése.

Az ügyben megkereste az MTI a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) illetékes szervezetét, az MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságát.

„Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban” – közölte Tóthné Lippai Edit igazgató. Hozzátette: az MgSzH Növény- és Talajvédelmi szervezetének egyik fő feladata a növényvédelmi jogszabályi előírások betartásának ellenőrzése.

A szervezet növényvédő szermaradék – analitikai laboratóriumi hálózata kockázatbecslésen alapuló, éves monitoring terv keretében vizsgálja a friss növényi termékeket – zöldség-gyümölcs – és az egyes feldolgozott növényi tartalmú élelmiszereket. Az éves mintaszám eléri a 3000-et, és egy-egy mintában 200-250 hatóanyagra és bomlástermékére végeznek vizsgálatot a szakemberek.

A paradicsom – hazai és nem hazai eredetű – vizsgálata kiemelt mintaszámmal szerepel az éves tervben.
A vizsgálati eredményekről, a közzétételi kötelezettségnek megfelelően folyamatosan tájékoztatást ad a szervezet az FVM és a saját honlapján.
Fontos hangsúlyozni – húzta alá Tóthné Lippai Edit – a kereskedelmi lánc valamennyi szereplője felelősséget visel az általuk forgalmazott tételek biztonságának szavatolásáért. Önellenőrzés keretében javasolt a friss fogyasztásra kerülő zöldségek, gyümölcsök analitikai laboratóriumi vizsgálata növényvédőszer-maradék tartalomra – közölte az igazgató.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek