Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem génmódosítottak, mégis hatalmasak azok a Gála almák, melyeket egy amerikai egyetemen fejlesztettek ki.
Nálunk is gyakori almafajta a Gála, így könnyen elképzeünk belőle egy átlagos példányt. Azok a darabok viszont, melyeket az amerikai Purdue Egyetemen fejlesztettek ki, ennél 15 százalékkal nagyobbak és 38 százalékkal nehezebbek – írja a Science Daily című tudományos lap. Az óriásalmák átlagos Gála almafáról erednek, melynek egyik ágán hatalmas gyümölcsök nőttek – ennek az ágnak a segítségével sikerült létrehozni a Grand Gala néven jegyzett új fajtát.
Az óriásalmák titkának nyitja, hogy a sejtosztódás nem a megszokott módon megy végbe bennük. A DNS-spirál megkettőződik, de a sejtek ezután nem válnak ketté – ahogyan az az élővilágban általában történik –, hanem egyben maradnak és nőnek. Ez okozza a szokatlan nagyságot. A magház ugyanakkora, a többlet tehát csak a gyümölcs húsából áll. Az alma ráadásul ropogósabb és finomabb is, mint kistestvére, az egyszerű Gála – mondja a gyümölcs felfedezője, Peter Hirst, aki ugyanakkor nem hiszi, hogy a jelenségért felelős gén a laboratóriumok sztárjává válik. Ezek az almák ugyanis nem csillogóak és tökéletes formájúak, vagyis nem olyan gyümölcsök, mint amilyenek látványához már hozzászoktunk a szupermarketekben.
(Fotó: Purdue University)
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu