Almaóriások, saját génekkel

Nem génmódosítottak, mégis hatalmasak azok a Gála almák, melyeket egy amerikai egyetemen fejlesztettek ki.

GazdanetIlijin Kinga2010. 07. 02. péntek2010. 07. 02.
Almaóriások, saját génekkel

Nálunk is gyakori almafajta a Gála, így könnyen elképzeünk belőle egy átlagos példányt. Azok a darabok viszont, melyeket az amerikai Purdue Egyetemen fejlesztettek ki, ennél 15 százalékkal nagyobbak és 38 százalékkal nehezebbek – írja a Science Daily című tudományos lap. Az óriásalmák átlagos Gála almafáról erednek, melynek egyik ágán hatalmas gyümölcsök nőttek – ennek az ágnak a segítségével sikerült létrehozni a Grand Gala néven jegyzett új fajtát.

Az óriásalmák titkának nyitja, hogy a sejtosztódás nem a megszokott módon megy végbe bennük. A DNS-spirál megkettőződik, de a sejtek ezután nem válnak ketté – ahogyan az az élővilágban általában történik –, hanem egyben maradnak és nőnek. Ez okozza a szokatlan nagyságot. A magház ugyanakkora, a többlet tehát csak a gyümölcs húsából áll. Az alma ráadásul ropogósabb és finomabb is, mint kistestvére, az egyszerű Gála – mondja a gyümölcs felfedezője, Peter Hirst, aki ugyanakkor nem hiszi, hogy a jelenségért felelős gén a laboratóriumok sztárjává válik. Ezek az almák ugyanis nem csillogóak és tökéletes formájúak, vagyis nem olyan gyümölcsök, mint amilyenek látványához már hozzászoktunk a szupermarketekben.

(Fotó: Purdue University)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek