Rendbeteszik a bort

Áttekintik a borágazat általános helyzetét, az importtal kapcsolatos problémákat, s felszámolják a számla nélküli forgalmazást – ígéri az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának frissen megalakult szőlészeti és borászati albizottsága.

GazdanetIlijin Kinga2010. 07. 14. szerda2010. 07. 14.

Kép: Heimann Zoltán családi birtoka Szekszárd Borászat pincészet szölöhegy hordó palack dugó bortermelö vidék 2009.11.18. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Rendbeteszik a bort
Heimann Zoltán családi birtoka Szekszárd Borászat pincészet szölöhegy hordó palack dugó bortermelö vidék 2009.11.18. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Megoldódhatnak a borágazat problémái: megalakult az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlészeti és borászati albizottsága – írja az MTI. Az elnökség a fideszes Tiffán Zsolt kezében van, aki gyakorló borász Villányban, így első kézből ismeri a szőlészek, borászok gondjait. A politikus-szakember meg is ígérte az alakuló ülésen, hogy áttekintik az ágazat általános helyzetét, megpróbálnak megoldást találni a borimport körüli anomáliákra, s felszámolják a borok számla nélküli kereskedelmét. Utóbbi egyébként az egyik legfontosabb problémává nőtte ki magát, a becslések szerint itthon a borok körülbelül 45 százaléka így kerül forgalomba. Megvizsgálják majd a 2008-2009-es bor-forgalombahozatali járulék felhasználását és foglalkoznak az uniós országokba irányuló álborexporttal is.

A legnagyobb problémát a számla nélküli forgalmazás és az ellenőrizetlen borimport jelentik – mondta el az alakuló ülésen a borászat helyzetéről szólva Horváth Csaba. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint meg kell vizsgálni a jövedéki szabályozást, a környezetvédelmi termékdíjat, könnyíteni az alkalmi munkavállalás lehetőségét, foglalkozni a borellenőrzés és a bormarketing helyzetével. Országosan 82 ezer hektáron termelnek szőlőt, pedig 193 ezer hektár lenne alkalmas első osztályú szőlőültetvények telepítésére – sorolta a számokat a szakember. Évi 3-3,5 millió hektoliter bor készül hazánkban, ebből átlagosan 600-700 hektoliter kerül külföldre, a magyarok átlagos borfogyasztása fejenként 30 liter évente. Ezt felszorozva a 10 milliós lakossággal, kiderül: idehaza évi 300 ezer hektoliter fogy az italból.

Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője arra is kitért: a magyar borászati oktatás közép- és felsőfokú szinten is versenyképesnek számít az Európai Unióban. A professzor javasolta ugyanakkor, hogy a borászati kutatás kerüljön ismét a Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá. Az alakuló ülésen megjelent szakértők általában egyetértettek abban, hogy az ágazati problémákat egységes szerkezetű menetrenddel lehetne a legjobban, a megfelelő forrásfelhasználást is elősegítve orvosolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek