Az oroszok is amerikaiak már

Két orosz bank – az SKB, illetve a Trust nevű pénzintézetek perre mentek. De nem, nem valamilyen pénzek melléutalásáért vagy esetleg tisztességtelen ügyletek miatt – a perpatvar oka nem más, mint a szavojai káposzta - nálunk kelkáposztaként ismert -. Bizony: az volt a pereskedés oka, hogy a két bank közül melyiknek is van joga a reklámkampányaiban felhasználni az említett káposztafélét.

GazdanetV. Kolos2010. 09. 13. hétfő2010. 09. 13.

Kép: kelkáposzta zöldség vitamin Fotó: Habik Csaba 2009 09 29

Az oroszok is amerikaiak már
kelkáposzta zöldség vitamin Fotó: Habik Csaba 2009 09 29

A bíróság az SKB banknak adott igazat – és egyben a szavojai káposzta kizárólagos reklámokban való használatának a jogát. Mi több, a Trust banknak még csaknem 10 000 dollárnyi (300 000 rubelnyi) kártérítést is kell fizetnie a konkurenciának.

Való igaz, hogy az SKB még 2006-ban levédette az Oroszországban igen népszerű szavojai káposzta képét, mint a bank által kizárólagosan használható növényi imidzset. Persze az ellenlábas Trust képviselői ezzel nem értettek egyet, mint nyilatkozták: „A káposzta a természet egy terméke, ezért a vele való rendelkezési jog nem lehet egyetlen jogi személyé, mivel az nem a káposzta megalkotója.”

Hát igen, eddig is sejtettem, hogy a káposztaféléket nem a bankok teremtették a világra. Azon viszont töprengtem egy ideig: két komoly pénzintézet ezt a nézeteltérést nem tudta volna másképp rendezni? Mígnem rájöttem: az oroszok most már amerikaibbak az amerikaiaknál – 10 000 dollárból töredékét sem tudták volna megvenni annak a reklámfelületnek, mint amennyit így rájuk áldozott a média. Nem rossz stratégia.

Mondanom sem kell, hogy kíváncsian várom a következő hasonló perben a döntést. Ugyanis az Orient Express bank is reklamált egyik konkurensét illetően – nem tartja elfogadhatónak azt a tényt, hogy a Russian Capital pénzintézet kampányában használta a „karácsony” szót. Azért, mert erre a szóra az Orient Expressnek kizárólagos használati joga van…
 

Ezek is érdekelhetnek