Búcsú a cukros gyümölcslétől?

Kitiltaná a cukrot a gyümölcslevekből az Európai Unió. Szabályoznák azt is, hogy a sűrítményből készült levek ne legyenek eladhatók 100 százalékos gyümölcsléként. Egy másik szabályozásban a paradicsomot minősíttetnék gyümölccsé.

GazdanetIlijin Kinga2010. 09. 23. csütörtök2010. 09. 23.
Búcsú a cukros gyümölcslétől?

Az Európai Bizottságban szerdán született törvényjavaslat arról, hogy unió-szerte kitiltsák a gyümölcslevekből a hozzáadott cukrot. A hagyományos gyümölcslevek most legfeljebb 150 gramm cukrot tartalmazhatnak literenként, az édesebb, alacsonyabb gyümölcstartalmú nektárok pedig legfeljebb 20 százaléknyit. Ha a javaslatot megszavazzák, már csak a nektárokban lehet majd cukor vagy méz, de ezt a tényt láthatóan fel kell tüntetni a csomagolásukon. A törvényjavaslat része Brüsszel azon törekvésének, hogy Európa lakóit egészségesebb élelmiszerekkel lássa el a jövőben.

A javaslat azt is hangsúlyozza, hogy azok az italok, amiket a boltban 100 százalékos gyümölcsléként veszünk meg, gyakran koncentrátumból készülnek - a gyümölcsökből elvonják a vizet, és ezt ivóvízzel pótolják vissza. Az eljárást a jövőben is megengednék, ám csak azzal a kikötéssel, hogy azon az italon, amit sűrítményből készítenek, jól láthatóan fel kellene tüntetni ezt a tényt. A vásárlók tájékozatlanságát mutathatja ugyanis az az adat, mely szerint az uniós gyümölcslé-fogyasztásnak 87,6 százalékát adják a koncentrátumból készült, és csak 12,4 százalékát a kizárólag gyümölcsöt tartalmazó italok.

A fentiekhez kapcsolódik egy másik törvényjavaslat is, ami a felvenné a paradicsomot azoknak a gyümölcsöknek a listájára, melyekből lé készíthető. Bár a paradicsom biológiai szempontból gyümölcsnek számít, ez az első alkalom, hogy az Európai Unió eszerint is kezeli. A változtatásra azért van szükség, mert a világszerte használatos, élelmiszer-szabványokat rögzítő Codex Alimentariusban a paradicsom a lé-készítés szempontjából gyümölcsnek számít, és így az Európai Unió biztosítani tudná az egységes jogalkalmazást.

Ezek is érdekelhetnek