Fellélegzett és cseh vevőre vár az IKR

Megmenekült az összeomlástól az IKR Zrt., az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági integrátora, miután az utolsó bankkal is megállapodott a hitelezésről. Összesen 32 milliárd forintra nőtt a cég éves finanszírozási hitelkerete

GazdanetO. Horváth György2010. 09. 09. csütörtök2010. 09. 09.
Fellélegzett és cseh vevőre vár az IKR

Az utolsó pénzintézettel, a CIB-bel is megállapodott az IKR Zrt., így összesen 32 milliárd forint hitelkeretből gazdálkodhat az ország egyik legnagyobb integrátora. Erről Szaxon J. Attila számolt be az agromonitor.hu honlapnak.

Emlékezetes, hogy a nyáron került nyilvánosságra, hogy az IKR finanszírozási problémákkal küzd, melyből csak állhatatos munkával és több hitelező bank segítségével tud kilábalni. Emellett a cég legalább 5 milliárd forintos tőkebevonást látna jónak, s elsősorban egy korábbi partnerével, a cseh Agrofert-csoporttal tudja elképzelni a közös jövőt. Erről a cég részvényeinek 44 százalékát érintő akcióról az év végére, nagyjából két hónap múlva lehet döntés.

Az IKR egy „felelőtlen” banki ügylet, illetve a biodízelpiaci negatív események miatt több milliárdos veszteséget szenvedett 2008-2009-ben. Utóbbihoz hozzájárult, hogy a nemzetközi olajárcsökkenés nyomán a biodízelüzemek kevesebbet fizettek a repcéért, miközben az IKR-nek a repcealapanyagot a leszerződött magasabb árakon kellett megvennie a termelőktől. A társaság ma a mezőgazdaságigép- és a műtrágya-forgalmazásban a piac egyharmadát mondhatja magáénak, míg a terménykereskedelemben, illetve a növényvédelmi és a vetőmagágazatban 10-15 százalékos részarányt birtokol.

Ezek is érdekelhetnek